StoryEditorOCM
OstaloHoće li biti 60. MDF-a

Svi inozemni programi su otkazani, ali iz kazališta kažu da su spremni održati festival ako u publici bude mogao biti bar jedan gledatelj

Piše Marija Lončar
8. travnja 2020. - 17:21

Sudbina ovogodišnjeg Međunarodnog dječjeg festivala (MDF) koji se trebao održati od 20. lipnja do 4. srpnja i koji je trebao obilježiti 60 godina postojanja, za što se pripremao program za pamćenje, posebno bogat, zanimljiv i atraktivan, i dalje je neizvjesna. Oči svih u upravi MDF-a uprte su u nacionalni Stožer civilne zaštite i epidemiološku situaciju u gradu i državi, a odluka o tomu hoće li se, kada i u kakvom izdanju MDF uopće održati nije donesena ni nakon današnjeg sastanka održanog u gradskoj upravi.

Ipak, jedno je izvjesno: međunarodni dio festivala u potpunosti je otkazan. Ne zato što nije bio dogovoren i pripremljen, već stoga što su međunarodna gostovanja među prvima bila zabranjena u cijeloj državi zbog sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom. MDF bi tako, u slučaju da se i održi, ostao bez svoje važne odrednice – međunarodnog kazališnog, likovnog, filmskog i drugog programa. No, dobra je vijest u tomu, reći će ravnatelj šibenskog HNK Jakova Bilića, da je s mnogima inozemnim ansamblima i umjetnicima već postignut dogovor da u Šibenik dođu dogodine, pa da program koji su mislili pokazati ove godine, izvedu na 61. MDF.

Iako je sudbina ovogodišnjeg MDF-a bila tema sastanka s gradonačelnikom Željkom Burićem i njegovim suradnicima, s njega nitko nije izašao "pametniji". Čekanje se nastavlja, kaže Bilić.
-Mi u kazalištu radimo sve kako bi se MDF održao. Pripremili smo nekoliko varijanti, ali ni u jednoj od njih neće biti inozemnog programa. Čekamo i odgovore iz Ministarstva kulture koje je sada zaokupljeno i problemima oko položaja samostalnih umjetnika i cijele nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj te šteta koje su zbog potresa u Zagrebu pretrpjele mnoge kulturne ustanove i spomenici kulture. Očekujemo i sastanak Festivalskog vijeća MDF-a na čelu kojeg je ministrica Nina Obuljen Koržinek – kazao je Bilić.

Dodaje kako su se u sličnoj situaciju našli i drugi teatri i festivali.
-Svi pratimo izvješća i odluke stožera civilne zaštite. Činjenica je da su kulturna i sportska događanja bila prva zabranjena kako bi se spriječilo okupljanje ljudi. Nekako mi se čini da će, kada uslijedi popuštanje, ta događanja biti zadnja dopuštena. Mogu samo reći da mi u kazalištu imamo spremnu i varijatnu da se domaći programi održe pred publikom, ako bi u gledalištu zbog sigurnosti mogao biti barem pokoji gledatelj. Imamo i varijantu da se ako se nijedan program ne održi, da se umjetnički kvalitetano i zanamljivo u vidu velikog murala u gradu ostavi trag na 60. MDF i tako obilježi taj jubilej – kazao je Bilić i dodao kako je za tjedan dana dogovoren novi sastanak u gradskoj upravi, pa se očekuje da će se tada znati "biti ili ne biti" 60. MDF-a.

18. travanj 2024 09:45