StoryEditorOCM
OstaloUdruga Domino pokrenula akciju

Suvremeni hrvatski umjetnici davat će vam upute preko interneta kako da napravite svoj kućni performans

Piše HINA
8. travnja 2020. - 14:55

S porukom da u svakome od nas leži umjetnik udruga Domino pokrenula je projekt putem kojega će šestero suvremenih umjetnika svima koji se s tom tezom slažu davati upute kako kod kuće napraviti svoj performans.


"Ideja kućnih performansa počiva na tezi da u svakome od nas leži umjetnik (trenutno u izolaciji), ali i ukazuje na važnost kulture za psiho-fizičko zdravlje ljudi - kako sada u ovim ekstremnim uvjetima, tako i uvijek", poručuju iz Domina.


U ovo "nestvarno vrijeme katastrofa" pozvali su Milijanu Babić, Josipu Bubaš, Igora Grubića, Brunu Isakovića, Vedranu Klepicu i Vesnu Mačković da naprave upute za kućne performanse za širu građansku uporabu.
Svakih nekoliko dana na društvenim mrežama udruge objavit će po jedne upute, prema recepturi suvremenih hrvatskih umjetnika. "Pisane upute daju jasne korake što i kako činiti, a sudjelovati mogu svi", ističu.


Oni koji žele sudjelovati svoje izvedbe mogu dokumentirati fotografijama ili video snimkama i objaviti na Facebooku i Instagramu uz oznakuDomino i #kucniperformans.


Prvi kućni performans pod nazivom "Izbjegavanje kratkog spoja" osmislila je Milijana Babić, čiji se umjetnički rad zasniva na performativnoj umjetničkoj praksi i često razvija u smjeru kontekstualno specifičnih dugotrajnih akcija u javnom prostoru.
Tematski se fokusira kroz propitivanje vlastite pozicije žene i umjetnice u neposrednom životnom okruženju. Živi i radi u Rijeci, a na umjetničkoj je sceni prisutna dvadesetak godina.


Upute za druge performanse mogu se pratiti na Facebook stranici Domina i na webu www.thisisadominoproject.org
 

20. travanj 2024 11:42