StoryEditorOCM
Ostaloograničen broj sjedala

Šibenski teatar slavi 151 godinu postojanja: dva koncerta, jedna kazališna predstava i nova sezona glazbeno-poetskog recitala Arsenov feral

Piše Marija Lončar
21. siječnja 2021. - 14:28

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku obilježit će svoj Dan kazališta i ove godine, ali u posve drugačijim uvjetima zbog epidemioloških mjera. Naime, u petak, 29. siječnja navršit će se 151 godina od izgradnje i otvaranja kazališta, pa će se tim povodom održati nekoliko događaja: dva koncerta, jedna kazališna predstava, a počet će i nova sezona glazbeno-poetskog recitala Arsenov feral.

Sve počinje u ponedjeljak, 25. siječnja kada će zajednički koncert održati dugogodišnje glazbene suradnice mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić. Program pod nazivom Viva Espana govori kako će te večeri kazalište ispuniti glazba španjolskih skladatelja, a odabir je ovaj put pao na Enriquea Granadosa, Fernanda J. Obradorsa, Isaaca Albéniza, Manuela de Fallu i Xaviera Montsalvatgea.

Dva dana kasnije, u srijedu, 27. siječnja počinje nova sezona Arsenova ferala. I ovaj put posvećen je šibenskim pjesnicima i glazbenicima, a stihove će govoriti glumci Oriana Kunčić, Franka Klarić, Ana Perković, Šime Bubica i Kristian Šupe. Pridružit će im se i Jakov Bilić, koji će nakratko svoju ravanteljsku ulogu staviti u drugi plan i vratiti se onoj izvornoj – glumačkoj! U glazbenom dijelu programa natupit će gitarist Ante Stošić te trio Bagatin članovi kojeg su Nino Nimac, Toni Lučev i pjevačica Ivana Bulat.

Na sam Dan šibenskog kazališta na glavnoj sceni bit će odigrana stoposto šibenska predstava Murlin Murlo. Riječ je o ovosezonskom premijernom naslovu, a osim autora teksta, suvremenog ruskog pisca Nikolaja Koljade, svi ostali koji su radili na predstavi, od redateljice Oriane Kunčić, inače glumice, kojoj je ovo bio redateljski debi, zatim glumaca Ane Perković, Franke Klarić, Šime Bubice i Kristiana Šupe, preko kostimografkinje Sare Lovrić Caparin i scenografa Frane Celića, kojemu je to ujedno bio i diplomski rad, do autora glazbe, odnosno plakata Ante Stošića i Ante Filipovića Grčićam te ostalih suradnika, šibenski su umjetnici i autori.

Dan poslije, u subotu, 30. siječnja na rasporedu je posljednji događaj kojim će HNK obilježiti svoju 151 godinu. Na pozornicu se će se popeti mladi, obećavajući pjevač Alen Đuras te istaknuti glazbenik Ante Gelo.

- Ovo je novi nastavak glazbeno scenskog programa koji smo nazvali KA. strana grada, a u kojem će talentirani mladi glazbenici donijeti našoj publici zabavnu glazbu uživo na daskama kazališta. Alen Đuras široj javnosti postao je poznat sudjelujući u showu "The Voice - najljepši glas Hrvatske" i popularnoj HRT-ovoj emisiju "A strana". Dodatna vrijednost ovog koncerta je i nastup poznatog gitariste Ante Gele koji oduševljava svojom virtuoznošću na gitari – kazao je Tonko Tolić iz marketinga šibenskog HNK napominjući kako svi programi počinju u 20 sati.

Također, broj gledatelja ograničen je zbog propisanih mjera, pa umjesto 310 gledatelja koliko ima mjesta u parteru i ložama, u kazalištu sada može sjediti svega 48 ljudi.

19. travanj 2024 07:23