StoryEditorOCM
Ostalobogat program

Ravnatelj Bilić najavio novu kazališnu sezonu u Šibeniku, osvrnuo se i na prekid suradnje sa Šimom Bubicom

Piše Marija Lončar
24. rujna 2021. - 16:51
Jakov Bilić, ravnatelj HNK Šibenik predstavio je program kazališta u novoj sezoniNikša Stipaničev/Cropix

Nova kazališna sezona u šibenskom HNK-u neočekivano je dobila ime. Pod nazivom "Hoćeš-nećeš, kazalište" predstavio ju je ravnatelj Jakov Bilić, priznajući kako je bilo teško zaobići dozu cinizma u tomu, s obzirom da će i novu sezonu u kazalištima, baš kao i lani, uvelike diktirati korona, pa je i najavljeni program zapravo tek okvirni.

- Sezona je u našem kazalištu već počela i prije ove najave i to s glazbeno-poetskim recitalom Arsenov feral, zatim izvedbom Krležine Lede i trima koncertima klasične glazbe. Nastavlja se 30. rujna kada će u Brešanovoj sobi biti predstavljen zbornik radova sa znanstveno-stručnog skupa Brešanov svibanj koji je održan 2018. godine u Zadru u organizaciji Katedre za hrvatski jezik zadarskog Sveučilišta, a s kojom će šibenski HNK ubuduće biennalno organizirati taj skup o čemu će biti riječi i na promociji navedenog zbornika – kazao je Bilić.

Kada je riječ o predstavama koje za ovu sezonu priprema šibenski HNK, publiku očekuju četiri premijere. Na žalost, predstava Dražen koju je šibenski teatar trebao raditi u koprodukciji sa zagrebačkom Trešnjom i koja je svjetlo dana trebala ugledati u listopadu, morat će čekati neke bolje dane. Razlog odgodi financijske je naravi, budući da zagrebačka kazališta zbog financijskih rupa u gradskom proračunu ne mogu računati na očekivanu potporu.

- Od vlastite produkcije pripremamo božićnu predstavu za najmlađe, a u siječnju u povodu pete godišnjice smrti Ive Brešana u koprodukciji s HNK-om Mostar na scenu ćemo postaviti Brešnova Julija Cezara u režiji Oriane Kunčić. Također, radit ćemo Molierova "Umišljenog bolesnika" u režiji Zorana Mužića, a imat ćemo i jednu novu suradnju, prvu sa splitskim redateljem Ivanom Plazibatom koji će raditi komad po motivima Čehovljevog Ujaka Vanje – kazao je Bilić, dodajući kako će se i u novoj sezoni vrtjeti i prijašenje predstave šibenskog teatra: Murlin Murlo, Leda i Kako je počeo rat na mom otoku.

Kazališna publika u Šibeniku u novoj sezoni imat će priliku vidjeti i 15-20 gostujućih predstava, među kojima su i Fešta Teatra Exit, Alabama Kazališta Virovitica, Tramvaj zvan žudnja dubrovačkog Kazališta Marina Držića, a očekuje se i gostovanje Istarskog narodnog kazališta iz Pule te Gradskog kazališta Požega. Poseban program kazalište priprema za kraj siječnja povodom Dana šibenskog kazališta kada će svoj tjedan imati i kazalište Gavella iz Zagreba.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Zbog epidemiološke situacije ove sezone nećemo imati pretplatu, a kako smo u prošloj sezoni zbog mjera u kazalištu mogli imati svega 48 gledatelja, što je nama financijski gledano neodrživa situacija, ove sezone publika će u teatar moći doći samo s covid-potvrdama. Također, planiramo napraviti i neke predstave za one koji nisu cijepljeni i tu će u gledalištu vrijediti mjere s razmakom kao i lani – istaknuo je Bilić.

Glazbeni dio programa HNK u Šibeniku ove će godine raditi u dogovoru s Kućom umjetnosti Arsen kako ne bi bilo preklapanja termina i koncerata, a osim nastavka suradnje s mladim glazbenicima iz HRT-ove glazbene emisije A strana, održat će se i koncerti klasične glazbe u izvedbi mezzopranistice Nere Gojanović i pijanistice Gordane Pavić. Bilić je najavio i prvi Arsenov feral koji će se održati u prosincu, a bit će posvećen Miroslavu Krleži i Sergeju Jesenjinu.

Na kraju predstavljanja ovosezonskog programa Bilić je poželio objasniti i to zašto od ove jeseni glumac Šime Bubica više nije član kazališnog ansambla. Bubica je, kako je poznato, na svom Facebooku ovih dana objavio da mu je Bilić dao "pedalu" te da o njemu širi neistine. Bilić do sada cijelu situaciju nije želio previše komentirati, a ni ovaj put nije detaljno otkrio što se dogodilo, iako je dao naslutiti da problemi postoje već pola godine. Istaknu je, međutim, kako Bubica nije dobio otkaz, ali je istina da mu je istekao ugovor, koji je bio potpisan na određeno vrijeme, kako je to i ostalom umjetničkom osoblju prema važećem Zakonu o kazalištu, te mu nije produžen.

- Želim reći da svako šibensko dite ima pravo dobiti šansu u šibenskom kazalištu i ja ću svima i dalje dati tu šansu. Međutim, to pravo traži i određene obveze, ali ako te obveze dovedeš u pitanje svojim stavom i ponašanjem, onda je moja dužnost da ti uzmem to pravo, koliko god to može grubo zvučati – kratko je rekao Bilić.

Bubica koji svoju sretnu glumačku zvijezdu sada pokušava pronaći u Zagrebu, glumio je u predstavi u Kako je počeo rat na mom otoku te u Murlin Murlo koje će na repertoaru šibenskog kazališta biti i u ovoj sezoni. U potonjoj zamijenit će ga splitski glumac Mijo Jurišić.

17. travanj 2024 17:04