StoryEditor
OstaloU 76. godini

Preminula kazališna, filmska i televizijska glumica Veronika Durbešić

Piše HINA
9. ožujka 2020. - 17:05
 Goran Mehkek/Cropix


 Kazališna, televizijska i filmska umjetnica Veronika Durbešić preminula je u subotu, 7. ožujka u Zagrebu u 76. godini.
Veronika Durbešić rodila se 4. veljače 1945. u Zagrebu.


Klasičnu gimnaziju završila je u Splitu. Na Pedagoškoj akademiji u Rijeci diplomirala je engleski, hrvatski i ruski jezik, a 1973. godine diplomirala je glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.
Još tijekom studija glume vrlo se aktivno angažirala u zagrebačkim kazalištima - Teatru &td, Dramskom kazalištu Gavella te u kazalištu Komediji, koje joj je 1974. godine postalo matična kuća.


Sudjelovala je i u radu ansambla za suvremene glazbene tendencije ACEZANTEZ pod ravnanjem Dubravka Detonija. Rad u tom ansamblu nastavila je i kasnije, redovito gostujući s njima u raznim europskim zemljama i SAD-u.
Tijekom dugogodišnje karijere nastupila je u brojnim komedijama, operetama, mjuziklima i rock-operama, u kojima je posebno do izraza dolazio njezin dar za komične uloge.


Među ulogama posebno se ističu ona Nežike u predstavi "Matiček se ženi" A. T. Linharta, Galamiti F. Jane u Komedijinoj predstavi "O'Kaj" (Senker, Mujičić, Škrabe), Junone u "Orfeju u podzemlju" (Halévy, Crémineux, Offenbach) te uloga Mareille u monodrami "Happy New Year" Simone de Beauvoir.


Glumila je i u Gundulićevoj "Dubravki", predstavi "Car Franjo Josip u Zagrebu" Milana Grgića i Alfija Kabilja, "Ordenu" Georgesa Feydeaua i "Kidaj od svoje žene" Raya Cooneyja.
Od televizijskih uloga najzapaženije su one iz serija "Tražim srodnu dušu" Berislava Makarovića, "Putovanje u Vučjak" Ive Štivičića i Eduarda Galića i "Klupa na Jurjevskom" Ivice Ivanca i Zvonimira Bajsića.


Bila je i suradnica na Odsjeku glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.
Godine 1996. odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a 2016. godine dobila je Nagradu Hrvatskoga društva dramskih umjetnika za svekoliko umjetničko djelovanje za područje operete i mjuzikla.
"Glumac je poeta jednoga grada, on je lučonoša. Glumca se ne može platiti, mi sami sebe plaćamo, mi na ovoj sceni moramo biti, a ta nagrada dokazuje da je moj život imao smisla", poručila je Veronika Durbešić primajući tu nagradu.

 

14. lipanj 2021 04:46