StoryEditorOCM
OstaloOd 9. do 30. ožujka

Ovogodišnji Dani turske kulture donose izložbe, filmove, predavanja, glazbu, ples i slastice   

Piše Šibenski.hr
6. ožujka 2020. - 16:20

Hrvatsko-turska udruga prijateljstva po 6. put organizira manifestaciju „Dani turske kulture u Šibeniku“. U sklopu manifestacije bit će upriličena revija turskih igranih filmova, predavanje, izložba ebru-slikarstva te već tradicionalni Turkish Delights Party, najavljuju organizatori.

Program počinje u ponedjeljak, 9. ožujka u 20:00 sati u Gradskoj Knjižnici „Juraj Šižgorić“ projekcijom turskog filma SEZONA LOVA /AV MEVSİMİ. Radi se o drami, odnosno trileru redatelja Yavuza Turgula.

Evo i kratkog sadržaja filma: policijski istražitelj Ferman i njegov partner Idris udružuju se s novopečenim policajcem i antropologom Hasanom kako bi razriješili ubojstvo mlade žene. Osumnjičena je njena obitelj koja ju je možda ubila iz časti, njen dečko diler i ostarjeli milijarder Battal koji ju je uzeo kao svoju drugu ženu. Tijekom istraživanja ubojstva istražiteljima će se životi okrenuti naopako.

Nadalje, u subotu, 14. ožujka u 18:00 sati u Studiju galerije sv. Krševana (Ulica Petra Nakića bb) svečano će biti otvorena izložba hrvatske slikarice Ismete Sedlovski “KRUG”. Radi se o najistaknutijoj slikarici u Hrvatskoj koja stvara drevnom turskom ebru tehnikom (slikanjem na vodi) . Slikarica će u prigodi otvaranja izložbe demonstrirati kako nastaju slike u ebru tehnici.

Otvaranje izložbe bit će ujedno i svečano otvaranje manifestacije na kojemu se očekuju i uzvanici.

Iste večeri u Klubu Barcode, u 21:00 sat održat će se večer turske glazbe i slastica – TURKISH DELIGHT PARTY. Glazbu će puštati DJ Deniz Kaya Gunes, a nastupit će plesačice skupine Sheherezade Oriental Dances pod umjetničkim vodstvom Seadete Osmani.

U ponedjeljak, 16. ožujka u 20:00 sati u Gradskoj Knjižnici „Juraj Šižgorić“ bit će prikazan turski igrani film SERIJSKA KUHARICA/SOFRA SIRLARI redatelja Ümita Ünala. Riječ je o komediji u kojoj ćete upoznati  Neslihan, odličnu kuharicu, majstoricu turske kuhinje, vrlo odanu suprugu, pravu dobru kućanicu koja je ujedno i masovni ubojica.

U petak, 27. ožujka u Muzeju grada Šibenika s početkom u 18:00 sati bit će održano predavanja kustosa Muzeja Bruna Brakusa o poznatim Šibenčanima i Skradinjanima koji su obnašali visoke dužnosti na dvoru osmanskih sultana.

U ponedjeljak, 30. ožujka u 20:00 sati u Gradskoj Knjižnici „Juraj Šižgorić“ bit će prikazan turski igrani film – komedija 61 DAN/İFTARLIK GAZOZ, redatelja Yüksela Aksua. Priča je to o Ademu koji  živi sa svojom obitelji u jednom egejskom mjestašcu. Upravo je završio osnovnu školu i htio bi raditi preko ljetnih praznika. Dobio je dopuštenje svoje obitelji da radi za prodavača sode, Cibera Kemala. No, baš je počeo ramazan, a Adem odluči postiti dok radi. Zbog toga tijekom vrućih ljetnih dana počinje halucinirati. Izgleda da će to biti dugi dani za Adema.

Tijekom manifestacije u Šibenik će (najvjerojatnije u petak, 27. ožujka) osobno doći i Nj. E. Babur Mustafa Hızlan, veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj te službeno posjetiti gradonačelnika dr. Željka Burića i šibensko-kninskog župana g. Gorana Pauka.

Pokrovitelji VI. Dana turske kulture u Šibeniku su Grad Šibenik i Veleposlanstvo Republike Turske u Hrvatskoj; partneri su Muzej grada Šibenika, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“, Glazbena škola Ivana Lukačića i Galerija sv. Krševana, a sponzori su D-Resort i Klub Barcode.

 

23. travanj 2024 10:39