StoryEditorOCM
OstaloNE STIŠAVA SE BURA

Nema mira među šibenskim orguljašima, Pavao Mašić odgovorio na prozivke: ‘Ne kitim se tuđim perjem, pogotovo ne perjem Tine Banovac‘

Piše Marija Lončar
3. rujna 2021. - 12:51

Nema mira među orguljašima u šibenskoj Orguljaškoj ljetnoj školi. Manifestacija koja se i ovog kolovoza, kao i svih prethodnih 27 godina, održala mirno i radno, donoseći polaznicima dragocjeno znanje i iskustvo muziciranja na kraljici svih instrumenta, ali i iz arhivistike i organologije, tako nije i završila.

Buru je podigla predsjednica Društva "Organum", koje organizira Orguljašku ljetnu školu, i profesorica orgulja u šibenskoj Gazbenoj školi Ivana Lukačića Tina Banovac kad se javno požalila kako posljednje tri godine, otkada vodi "Organum", jedina crnči i sve sama radi kako bi škola opstala, dok se drugi kite njezinim perjem.

Optužbe nije mogao prešutjeti

Optužila je Banovac tako Upravni odbor škole, koji čine predavači, odnosno voditelji seminara i radionica, da joj ne pomažu u organizaciji. Oštricu svoje ljutnje i negodovanja posebno je usmjerila prema Pavlu Mašiću, orguljašu, čembalistu i predavaču na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Šibenčaninu koji je u svijet orgulja i glazbe zavirio još kao dijete upravo na Orguljaškoj ljetnoj školi, na kojoj već godinama vodi seminar renesansne i barokne glazbe, a također je više od 10 godina i umjetnički voditelj škole. Ili je barem tako mislio, sve dok ga Banovac nije optužila da se lažno predstavlja jer je, kako smatra, ona voditeljica Orguljaške ljetne škole, a ne on!

Takve optužbe i javnu prozivku, o čemu je Šibenski list pisao u prošlom broju, Mašić nije mogao prešutjeti. One su, kaže, gotovo na razini klevete, premda, istaknut će, o svemu tomu ipak je najprije trebalo razgovarati i sve riješiti u krugu škole.

– Ove istupe profesorice Banovac doživljavam kao napad na ugled mene osobno, kao i ostalih prozvanih predavača, te same škole. Gotovo je na razini klevete tvrditi da se "kitim tuđim perjem", s obzirom na moju umjetničku i sveučilišnu karijeru kojoj nije potrebna takva vrsta "kićenja", a na koju profesorica Banovac svojim istupom baca mrlju, zapravo, ne samo na moj rad, nego i na moj moralni integritet. Iskreno mi je žao što je situacija u tolikoj mjeri eskalirala, te se ovakvim medijskim prepucavanjima nepovratno ruši ugled Orguljaške ljetne škole, njezinih predavača, te moj osobno – govori Mašić i dodaje kako je dosadašnja praksa škole i podjela funkcija bila jasna.

S jedne strane je organizator, koji se bavi svim onim što podrazumijeva organiziranje jedne manifestacije, pa tako i Orguljaške ljetne škole, kao što je to bio i njezin osnivač Božidar Grga, a s druge umjetnički voditelj, u čijoj je nadležnosti program i razvoj škole. Upravo je Grga, podsjetit će Mašić, uveo razdvajanje tih funkcija, o čemu svjedoči i dokumentacija Orguljaške ljetne škole. Navodi se to i u monografiji škole koju je u povodu njezine 20. godišnjice napisala muzikologinja Snježana Miklaušić-Ćeran, voditeljica arhivističke radionice, a zajedno su je 2015. godine objavili Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" i udruga "Organum". Među ostalim, u monografiji piše i to kako je 2008. Mašić na mjestu umjetničkog voditelja naslijedio akademika Anđelka Klobučara, "čije se znanje i iskustvo pokazalo dragocjenim u trenucima osnivanja Orguljaške ljetne škole, ali ga je narušeno zdravlje priječilo u dolascima iz Zagreba i aktivnijem sudjelovanju u radu škole i društva, što je dovelo do promjene na važnome položaju".

'Udruga Organum je organizator škole'

Do te 2008. godine Mašić je najprije bio asistent Marija Penzara u vođenju seminara Glazba renesanse i baroka, a četiri godine kasnije voditelj tog seminara. Kada je pak postao umjetnički voditelj škole, zalagao se, kaže, za očuvanje svih triju obrazovnih aspekta nastave: orguljaškog, organološkog i muzikološkog. Također, i za to da se organiziraju stručna predavanja vezana uz problematiku koju proučavaju predavači, ali i da se izostavi seminar Orgulje u liturgiji kako bi što više polaznika pohađalo Improvizaciju na orguljama, kao i to da se bolje profiliraju koncerti koji se održavaju tijekom Orguljaške ljetne škole.

Sa svim tim tada se suglasio i sam Grga, ističe Mašić.
– Iz dosadašnjeg rada Orguljaške ljetne škole jasno je sljedeće: udruga "Organum" je organizator škole, a profesorica Tina Banovac, kao predsjednica udruge, trebala bi se nazivati organizatorom Orguljaške ljetne školi. Tako se i profesor Božidar Grga predstavljao, o čemu postoje tragovi u prijavnicama škole, zapisnicima sastanaka, kao i u medijima, pogotovo pri konferencijama za medije koje je redovito organizirao prije održavanja same škole, a koje su izostale posljednje tri godine – napominje Mašić i dodaje kako nitko, pa tako ni on, Banovac, ne može osporiti energiju, trud, naposljetku i vrijeme koji je uložila u održavanje Orguljaške ljetne škole. No njezino upiranje prsta i optužbe da se lažno predstavlja kao voditelj škole kategorički odbacuje.

Da se nije lažno predstavljao, podsjeća, može se lako provjeriti u dokumentaciji škole i brojnim dosadašnjim medijskim istupima.

– Također, kao umjetnički voditelj škole naznačen sam i u prijavnici za Orguljašku ljetnu školu 2019. godine. Do današnjeg dana taj mi naziv nije nikada bio osporen niti oduzet, te smatram da se njime mogu i nadalje koristiti – navodi Mašić i pita se kako to da Banovac do sada to nije smetalo. Štoviše, inzistirala je na tome da daje izjave i intervjue, premda je, reći će Mašić, to sama mogla obaviti, ako se već smatra jedinom i glavnom voditeljicom škole. Pita se također zašto ga je, bez najave i objašnjenja, isključila iz administriranja Facebook stranice "Organuma" i škole, ali i na svoju ruku prekrajala njegov službeni životopis u koncertnim programima. Naposljetku, zašto o svemu što joj je smetalo i što je smatrala spornim nije otvoreno razgovarala, nego je o tomu progovorila tek na sastanku održanom uoči završnog koncerta ovogodišnje škole, pita se Mašić.

Sporni sastanak

Sporni sastanak na kojem je profesorica Banovac konačno artikulirala problem s titulom voditelja škole dogodio se 10. kolovoza, nepunih 30 minuta prije održavanja završnog koncerta polaznika. Nakon potpisivanja uvjerenja polaznicima, istaknula je da opseg poslova oko organizacije škole traje tijekom cijele godine te je rekla kako proteklih godina nije primala nikakav honorar za to.

– Zatražila je da za ovu godinu bude uvršten i iznos naknade za te poslove, što su svi prisutni predavači zdušno podržali. Potom je uslijedila diskusija o spornom nazivu "voditelj Orguljaške ljetne škole", koja je trajala svega pet minuta i rezultirala time da je profesorica Banovac, suočena s argumentacijom prisutnih, napustila sastanak, primjetno uzrujana. Nažalost, za taj, kao i za ostale sastanke Upravnog odbora ove godine, te za okrugli stol održan 11. kolovoza nisu vođeni zapisnici, tako da sve ostaje na osobnom tumačenju pojedinih izjava – konstatirao je Mašić, ističući kako je dan prije navedenog sastanka održana i skupština "Organuma", na kojoj nije bilo ni riječi o problemu funkcije voditelja škole, premda je upravo to mjesto, kao i sastanci Upravnog odbora, na kojem se sve što "žulja" Banovac trebalo raspraviti, zaključuje Mašić.

– Na koncu, sa svoje strane odlučno tvrdim da se nisam kitio tuđim perjem, a pogotovo ne "perjem" profesorice Banovac. Uostalom, njezina djela govore o njezinoj umjetničkoj aktivnosti i dosezima, kao i moja o meni. Puno je pitanja koja valja riješiti na primjerenom mjestu, smireno, bez bujice optužbi i uzrujavanja, a ne javnim optužbama "ad hominem" i upiranjem prsta u nas predavače. Jedino tako moći će se respektabilno odnositi prema ostavštini Božidara Grge, čiji je pristup uvijek bio uključiv, a ne isključiv, promišljen, a ne brzoplet. Strpljivost, odmjerenost i susretljivost, a nadasve kvalitetna komunikacija bili su bitna obilježja škole pod Grginim vodstvom i trebalo bi se zalagati za to da i nadalje predstavljaju smjer kojim će se voditi rad u Orguljaškoj ljetnoj školi – zaključio je Mašić.

19. travanj 2024 12:08