StoryEditorOCM
Ostaloneizvjesno do kraja

Hoće li ovoga ljeta biti festivala i kulturnih manifestacija? Zbog korone svi ‘na čekanju’, dogovaraju se nastupi za 2021.

Piše Marija Lončar
23. travnja 2020. - 16:03

 

 

 

Kakva će biti sudbina šibenskog kulturnog ljeta i hoće li zbog epidemiološke situacije izazvane širenjem novog koronavirusa Šibenik ove godine ostati bez svojih festivala počevši od Međunarodnog dječjeg festivala (MDF), Šibenskog plesnog festivala i Međunarodnog festivala animacije Supertoon do Večeri dalmatinske šansone te što će biti s koncertima i događanjima na ljetnoj pozornici Tvrđave sv. Mihovila i Tvrđavi Barone? Neizvjesnost koja prati svakodnevicu svih građana, muči i organizatore ovih manifestacija, a odgovor na pitanje kada će broj zaraženih i oboljelih od korone početi padati pa da se počnu ukidati restriktivne mjere okupljanja i zabrane putovanja, barem unutar granica države, iščekuje se s nestrpljenjem, a vjerojatno i sa zebnjom. Raditi i pripremati program, dogovarati nastupe, pokušati pronaći sponzore kako bi svi ovi festivali i manifestacije opstali u uvjetima koji su sve samo ne normalni, nadmašuje uobičajene napore i vještine, a ishod je, svjesni su toga svi kulturnjaci, neizvjestan!

MDF koji je ove godine trebao proslaviti značajan jubilej, 60 godina postojanja, za što su pripreme počele još lani, i koji je trebao predstavljati svojevrsnu prekretnicu u načinu rada i organizacije festivala prema kojemu Šibenčani gaje poseban emocionalni odnos jer su uz njega odrastale generacije djece koja mu se kao publika vraćaju i kao majke, očevi, bake i djedovi, na neki je način u najnezavidnijoj situaciji, budući da je prvi u nizu šibenskih ljetnih festivala. Ovogodišnji MDF trebao bi se održati od 2O. lipnja do 4. srpnja, no što će se stvarno dogoditi, hoće li se, kada i u kakvom obliku održati nitko još ne zna.

MDF za povijesne anale

- Mi smo spremni za nekoliko varijanti te ćemo sačekati odluku mjerodavnih tijela. Ono što mogu reći je da kakva god odluka bila ovaj 60. MDF ostat će upamćen kao poseban u njegovoj povijesti, kazuje ravantelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić.

Jedno je ipak posve izvjesno: ako i bude festivala neće biti međunarodnog programa. On je otkazan čim su početkom ožujka, kao epidemiološka mjera, zabranjena inozemna gostovanja. A upravo na tom segmentu 60. MDF-a posebno se radilo i trebao je biti znatno bogatiji nego prethodnih godina.

- Ansambli koji su trebali odigrati svoje predstave na ljetnoj pozornici i kazalištu trebali su doći iz Rusije, Singapura, Italije, Japana, Slovačke, Poljske, Španjolske, Izraela, Tunisa te Austrije. Ove godine posebno smo pripremili program na ulicama i trgovima s obzirom da je zadnjih godina bila česta kritika kako je festivalu nedostajalo šušura na ulicama. Posebno atraktivni su trebali biti Poljaci, odnosno Klinika Lalek Puppet Theatre i Circus Tarabumba te Španjolci, ansambl EspectacleSpectacular i njihov El laberint. Sa svima njima se razgovara o terminima za sljedeću godinu te su se neki datumi i dogovorili. Ukupno je u svim programima trebalo biti oko 200 kolega iz inozemstva. Prošle godine smo imali rekordnih 192 programa te 47 radionica. I ove godine bili bismo oko tih brojki, a voditelji nekih radionica trebali su doći iz Švedske, Njemačke, Japana, Tajvana, Slovenije i Slovačke. Plan je također bio iskoristiti neke nove prostore koji se otvaraju u gradu, prvenstveno Poljanu te trg ispred gradske uprave, otkriva Bilić.

Ako se 60. MDF i održi, jasno je da će bez svoje međunarodne sastavnice biti okljaštren. Ipak, Bilić kaže kako su u proteklih godinu dana učinjeni napori kako bi se pridobili neki značajniji i veći sponzori kao i to da se MDF počeo ranije pripremati. Sve to ipak neće pasti u vodu i rezultat takvog pristupa vidjet će se u nadolazećem vremenu, ističe Bilić.

Tvrđave na čekanju

I u Tvrđavi kulture Šibenik pozorno prate epidemiološku situaciju i najavljene mjere popuštanja restrikcija u gradu i državi. Da je situacija normalna, govori ravnateljica te javne kulturne ustanove Gorana Barišić Bačelić, sigurno bi do sada bila objavljena imena većine izvođača, a ulaznice puštene u prodaju. Ovako, krajem veljače i početkom ožujka, prije negoli je sve oko korone počelo i u Hrvatskoj, objavljena su imena tek dvojice izvođača čiji su koncerti njavljeni početkom kolovoza – izraelskog pjevača i kantautora Asafa Avidana, kojemu bi to trebao biti prvi nastup u Hrvatskoj te nagrađivanog engleskog glazbenika Marca Almonda.

- Do sada smo dogovorili petnaestak programa na pozornici Tvrđave sv. Mihovila, a i počeli smo s pripremama programa na Tvrđavi Barone. U prodaji su trenutno samo ulaznice za koncert Asafa Avidana i Marca Almonda. Objavljeni su i izvođači koji otvaraju Outlook i Dimensions festivale na tvrđavi sv. Mihovila. Uz njih, na pozornici sv. Mihovila imamo dogovorena još dva strana izvođača koji do sada nikada nisu nastupili u Hrvatskoj, a i niz hrvatskih izvođača te naše već tradicionalne suradnje sa Šibenskom narodnom glazbom, Šibenskim plesnim festivalom i Kolom. Val objava smo obustavili sredinom ožujka u jeku širenja pandemije, uzimajući u obzir stanje i u Hrvatskoj i u Europi, obzirom da ciljamo na hrvatsku, ali i europsku publiku. Za sada, nitko od naših izvođača nije otkazao svoj nastup i zajedno čekamo razvoj situacije. Posebno je osjetljivo stanje sa stranim izvođačima koji u ovom trenutku ne znaju kako će i hoće li uopće moći napustiti svoje matične zemlje i održati ljetnu turneju, govori Barišić Bačelić.

Što će se dalje događati, dodaje, još je prerano govoriti, pogotovo stoga što se srpanj i kolovoz, kada bi se na šibenskim tvrđavama trebala događati glavnina programa, čine još daleko.

- Nema odluka niti preporuke koje sežu dugoročnije, što srpanj i kolovoz za sada ipak jesu. Razum i osjećaji. Sanjamo o normalizaciji života, kao i ostatak svijeta, no uzimajući u obzir kakva je situacija danas, izgledno je da se programi u lipnju ne bi trebali održati. Iako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj za sada dobra, nju takvom treba i zadržati, a masovnija okupljanja ne idu tome u prilog, smatra Barišić Bačelić.

Korona i financije

Radimo kao da je sve normalno, ali nije! Poručuje to direktor Međunarodnog festivala animacije Supertoon Slave Lukarov. Puno je trenutačno posla za malu i vrijednu ekipu “supertoonovaca”, premda neizvjesnost sudbine ovog festivala, jedinstvenog na hrvatskoj kulturnoj sceni, nije vezana samo uz koronu.

- Pripreme za Supertoon su u tijeku. Trenutačno smo u fazi selekcije filmova za svih pet međunarodnih natjecateljskih kategorija što nije nimalo lak posao s obzirom na više od 1200 prijavljenih filmova ove godine. Datum održavanja festivala je od 20. do 24. srpnja, a obzirom na situaciju, njegovo održavanje ovisiti će o nekoliko uvjeta koje za sada još ne možemo pretpostaviti kako će se razriješiti. Prvo je prestanak zabrane javnih okupljanja i ograničavanja putovanja, a drugo objava rezultata Javnog poziva za realizaciju programa u kulturi Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije i TZ Grada Šibenika. Prvi uvjet, nekako vjerujem, će do datuma održavanja festivala biti otklonjen, odnosno vjerujem da ćemo smjeti održati festival, a hoćemo li i moći ovisi prvenstveno o drugom uvjetu. Sredstva koja su nam do sada odobrena, a koja će nadam se biti i uplaćena (Ministarstvo kulture, HAVC i dio sponzora potvrdili su nastavak sufinanciranja Supertoon festivala), nisu dostatna da ga držimo na način koji želimo, odnosno da u Šibeniku održimo kontinuitet kulturnih događanja, dovedemo međunarodne goste i prikažemo najbolje kratke animirane filmove nastale u proteklih godinu dana, ističe Lukarov. Pozitivni odgovor o sufinaciranju koji još čeka iz gradske i županijske uprave te Turističke zajednice, vjeruje Lukarov, ne znači samo potporu jednoj kulturnoj manifestaciji, programi koje su, valja podsjetiti, za publiku besplatni, već je i dobrodošla ekonomske mjera.

- Vjerujem da bi održavanje Supertoona samo moglo pomoći u nadolazećoj ekonomskoj krizi koja se najavljuje i koja će najviše pogoditi turizam odnosno privatni sektor kojemu će vjerojatno svaki gost ove godine biti potreban!

Šibenski plesni festival za jedan dan

Nekako u isto vrijeme kao i Supertoon, do sada se održavao i Šibenski plesni festival iltiti Sibenik dance festival (SDF) koji je pokrenula bivša plesačica i koreografkinja, voditeljica šibenskog plesnog teatra Sjene Zorana Mihelčić. Prošle godine u ovo vrijeme mediji su najavljivali kako će festival otvoriti kineski plesni ansambl svjetskog renomea Xie Xin Dance Theater. Ovoga ljeta SDF pak puni 10 godina postojanja, no u doba korone taj bi jubilej mogao obilježiti na posve drugačiji način.

Prioritet je s obzirom na situaciju, reći će Mihelčić, čuvati zdravlje publike i umjetnika, no važno je zadržati i kontinuitet festivala. Kako SDF, osim Plesnog teatra Sjene, financira najvećim dijelom Grad Šibenik i njegova Turistička zajednica, Mihelčić je svoj prijedlog “korona” izdanje festivala početkom travnja poslala gradskoj upravi te sada očekuje odgovor. Predlaže, naime, da se SDF ipak održi, ali u drugačijem obliku i terminima, što bi i financijski, kaže, bilo manje zahjevno. Drugim riječima, umjesto sedmodnevnog festivalskog programa “u komadu”, Šibenčani bi imali jednodnevni plesni program na Poljani, nakon kojeg bi se ostale predstave i gostovanja “razvukle” od srpnja do prosinca.

- Više je prednosti ovakve realizacije: festival zadržava kontinuitet, a financijsko opterećenje manje je i u okviru realnih mogućnosti svih uključenih. Datumi i termini održavanja ostalih predstava SDF-a, bili bi definirani u dogovoru sa suorganizatorom Tvrđavom kulture, sukladno preporukama epidemiologa te pravovremeno oglašen na mrežnim stranicama SDF-a – poručuje Mihelčić.

20. travanj 2024 18:14