StoryEditorOCM
OstaloDetaljan vodič

Gdje po kulturu u doba ‘korone‘: Nema više čitanja novina, igraonica ni radionica u knjižnici, a u muzej na izložbe samo jedan po jedan

Piše Marija Lončar
17. ožujka 2020. - 15:26

Gradska knjižnica Juraj Šižgorić i Muzej grada Šibenika jedine su šibenske kulturne ustanove koje su i dalje otvorene za javnost, ali uz mjere opreza i s određenim ograničenjima, sve, kako ističu njihovi ravnatelji, u skladu s preporukama lokalnih stožera civilne zaštite u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom.

Knjižnica, u kojoj su još od prije tjedan dana otkazana sva predavanja, promocije, tribine i izložbe, u utorak, 17. ožujka donijela je i novu mjeru zaštite.

Prema odluci ravnatelja Vilijama Lakića u knjižnici je od sada moguće samo posuđivati građu: knjige, filmove i glazbene CD-ove. To znači da se u zagradu na Poljani više ne može dolaziti da bi se čitale novine, časopisi i magazini. Također, od ovog utorka nema više sjedenja ni za računalima i surfanja po internetu kao ni igranja igrica, a zatvara se i informatička radionica.

-Broj korisnika koji dolaze u knjižnicu posljednjih se dana jako smanjio, gotovo prepolovio, ali ljudi su nam i dalje dolazili u čitaonicu, bude ih i za računalima, a također i dosta djece na audio-vizalnom odjelu, što nam je dodatno problematično, jer je to podrumski prostor i ne možemo ga ni prozračiti. Zato smo zbog sigurnosti građana, ali i naših djelatnika odlučili
ograničiti aktivnosti knjižnice samo na posudbu građe, to jest knjiga i audio-vizualne građe. Nabavili smo i antiseptička sredstava, samo što je vrlo teško doći do njih, djelatnici imaju rukavice, a ljudima preporučamo da knjige rezerviraju telefonski, mogu ih tako i produžiti ili to mogu napraviti online. Također, savjetujemo im da u katalogu na web stranicama knjižnice pretražuju i izaberu naslove koje žele posuditi, kako se zbog toga ne bi morali zadržavati u knjižnici, jer bit je da se građani budu što manje u javnom prostoru - govori Lakić.

Novina je i to da knjižnica od jučer uvodi moratorij na zakasninu. Istina, postojeći dug neće se oprostiti, ali se novi neće stvarati.
-Ako vam je zakasnina s jučerašnjim danom bila 10 kuna, na tomu će i ostati, a novi dug od 17. ožujka neće vam teći dok traju ove mjere i ograničenja – objasnio je Lakić.

Koronavirus nije zatvorio ni Muzej grada Šibenika u kojem se održava, trenutačno, jedini kulturni događaj u gradu. Riječ je o izložbi "Crkva i zvono sv. Tome u Puli" Arheološkog muzeja Istre na kojoj Šibenčani mogu doznati mnoštvo detalja iz prošlosti ovog ranokršćanskog spomenika kulture posvećenog zaštitniku Pule, ističe kustos Bruno Brakus iz Muzeja grada Šibenika.

Među ostalim i to kako je zvono iz 15. stoljeća, svojedobno skinuto sa zvonika i zakopano u podu crkve, pronađeno prije tri godine tijekom arheoloških istraživanja crkve, a pulsko zvono zanimljivo je i zbog toga što je za izvedbu upravo na njemu napisana posebna skladba. Te i druge zanimljivosti šibenska publika može saznati do 4. travnja do kada je izložba otvorena, no samo za pojedinačne posjete naglašava ravnatelj šibenskog muzeja Željko Krnčević.

-Muzeji imaju dugu tradiciju. Još u antici pojedinci su skupljali predmete, preko srednjeg vijeka kada su počele nastajati prve zbirke i muzeji do danas, muzeji su prošli svašta: ratove kuge i bolesti, pa ćemo tako i koranavirus – šali se Krnčević te ozbiljno dodaje kako je ova izložba prvi kulturni događaj u Šibeniku koji se održava prema pravilima zaštite od koronavirusa.

-Prostor zračimo, imamo sredstava za dezinfekciju postavljen na ulazu, a sama izložba bila svečano otvrena kako bi se izbjeglo okupljanje većeg broja ljudi. Posjet, odnosno razgledavanje izložbe je pojedinačan i tako će biti dok se situacija ne promjeni. Također, zbog ove situacije, kako prateći sadržaj izložbe, otpale su nam radionice za djecu koje inače vodi Ivana Vučinović. Nadamo se da će sve ovo prestati do 18. travnja kada bi naš muzej trebao biti domaćin edukativne muzejske akcije za cijelu našu županiju, tema koje je ljubav – rekao je Krnčević.

I stalni muzejski postav može se pojedinačno razgledati, dok će se grupe, ako bi ih bilo, morati strpjeti i čekati bolja vremena, ističe Krnčević. Istodobno, šibenski muzelaci potrudili su se da razgledavanje postava omoguće i virtualnim putem, pa je službena web stranica Muzeja grada Šibenika ovih dana osvježena novim sadržajem koji donosi virtualnu šetnju Kneževom palačom.

20. travanj 2024 01:33