StoryEditorOCM
OstaloMeđunarodni dječji festival

Četiri ilustratora, četiri izložbe: Otvorene izložbe ilustracija i sajam knjige Monte librić

Piše Marija Lončar
23. lipnja 2020. - 15:52

Četiri ilustratora, četiri izložbe pod zajedničkim nazivnikom "Potraga za blagom" predstavljeni su u sklopu 60. Međunarodnog dječjeg festivala u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", a riječ je o projektu koji se već 15. godinu održava u Šibeniku tijekom dva festivalska tjedna s ciljem da se javnost, posebice ona najmlađa, upozna s važnim i nezaobilaznim segmentom dječje knjige i slikovnica – ilustracijom.

Ovaj put izloženi su radovi dvaju istaknutih kineskih i jednog francuskog autora te ilustracije i skulpture mlade hrvatske umjetnice, kazao je organizator i pokretač projekta, pisac za djecu i nakladnik Kašmir Huseinović.

- Mlada ilustratorica iz Zagreba je Uma Huseinović. Igrom slučaja ona je moja kći. U Zagrebu je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Umjetničke gene naslijedila je od svoje mame Andree Petrlik Huseinović, bake i djeda. Ovdje ima izložbu skulptura od kaširanog papira, koje su najvećim dijelom bile njezin diplomski rad, a četiri skulpture dinosaura napravila je upravo za šibensku izložbu. Tu su i ilustracije za njezinu četvrtu slikovnicu - "Vuk i sedam kozlića", zbog čega sam ponosan na Međunarodni dječji festival, Hrvatsku dječju knjigu, Gradsku knjižnicu "Juraj Šižgorić" i, posebno, na svoju kćer – nahvalio se Huseinović.

Nadalje, na prvom katu knjižnice izložene su ilustracije poznatog francuskog ilustratora Thierryja Manesa, čije knjige šibenski mališani mogu posuditi i u knjižnici, a koji je u svojoj biografiji u pratećem, kratkom katalogu izložbe, napisao tek da je s juga Francuske te da je najbolje ocijene tijekom školovanja dobivao iz crtanja. Zbog toga je prije sedam godina napravio i veliki zaokret u svojoj karijeri i u potpunosti se posvetio svojoj velikoj strasti – ilustraciji.

Nakon brojnih izložaba u svojoj zemlji, Japanu, Italiji, Slovačkoj, Rumunjskoj, Iranu..., mladi i nagrađivani kineski spisatelj, ilustrator i dizajner Yang Sifan, koji je među ostalim osvojio i nagradu za najljepšu knjigu u Kini te nagradu njemačke Međunarodne knjižnice za mlade, sada se, preko svojih radova, predstavlja i šibenskoj publici, a u galeriji knjižnice izloženi su radovi njegova sunarodnjaka Yuana Jinga, uglednog ilustratora koji je zastupljen i u Kineskom nacionalnom muzeju umjetnosti te je, među ostalim, glavni urednik Dječjeg slikarstva i zamjenik ravnatelja Komiteta za umjetnost Udruge umjetnika Hunana.

Sve četiri izložbe bit će otvorene do 3. srpnja, a nešto kraće, do 27. lipnja, na šibenskoj Maloj loži djeca će moći razgledati sajam dječje knjige iz Pule "Monte Librić". Otvoren je u ponedjeljak, 22. lipnja, u, zbog korone, znatno skromnijem izdanju negoli je to bilo planirano. Na nekoliko štandova koje su organizatori nazvali Faustusi, aludirajući na znamenitog Fausta Vrančića i njegov padobran, izloženo je oko 2000 slikovnica i knjiga 50-ak nakladnika, a sajam prate predstave, glazbeno-scenski programi za djecu te radionica "Librić stroj za slovo i broj", koju vodi pulska performerica, kantautorica i scenografkinja Sedina Cerovac, dok će radionicu Strpljiva umjetnost voditi koreograf i redatelj, braća Mauro i Matija Ferlin.

Direktorica "Monte Librića" Slavica Ćurković kazala je da se šibensko izdanje tog popularnog pulskog sajma održava pod nazivom "Sretan zbroj", čime se željelo podsjetiti na suradnju "Monte Librića" i šibenskog festivala i proteklih godina, kao dviju manifestacija koje su posvećene djeci te promoviraju kulturu i umjetnost kao važne segmente u odgoju mladih.

- Mi nismo nepoznati šibenskoj publici. Već godinama dolazimo na festival u sklopu literarnog programa, ali ovo je prva velika suradnja i vjerujem da ćemo nastaviti tu priču. Ovo je možda prototip onoga čime bismo se htjeli predstaviti sljedećih godina, ako okolnosti to budu dopustile – kazala je Ćurković.

20. travanj 2024 12:36