StoryEditorOCM
Knjige‘putovanje u međuzemlje‘

Varaždinski putopisac Tomica Kristić pred Kninjanima: U Indiji sam upoznao suprugu, a Iran je biser Srednjeg istoka

Piše Vjera Zorić
21. listopada 2021. - 16:15

Kad već sami nemamo vremena ili hrabrosti odlučiti se na daleki put oko svijeta, uvijek je lijepo pročitati putopis.
Još je bolje kad, prije samog čitanja, autor na multimedijski način predstavi svoje pisano djelo, kao i putovanje. Tako je u Narodnoj knjižnici Knin svoj putopis "Putovanje u Međuzemlje" predstavio Tomica Kristić, avanturist i svjetski putnik iz Vidovca kod Varaždina.

Riječ je o prvom dijelu trilogije u kojoj autor opisuje svoje trogodišnje putovanje autostopom od Hrvatske do Novog Zelanda, prešavši 25 država i tri kontinenta.

– U svojoj prvoj knjizi opisujem prvih 14 mjeseci putovanja, koje je na kraju trajalo tri godine i devet mjeseci. Sve je započelo u Hrvatskoj, a završilo u Novom Zelandu. Putovao sam uglavnom kopnom, koristeći autostop, koji je uistinu bio veliki izazov jer ne znate gdje ćete završiti taj dan putovanja, a i besplatan je – naglasio je putopisac.

Doznali smo kako je bilo na Himalaji, kako je bilo družiti se s budističkim redovnicima i kako je u Indiji upoznao svoju sadašnju suprugu. Posebno ga se dojmio Iran i njihova kultura, te je sam godinama putovao štedeći temeljni iznos koji je imao, a to je bilo samo 10 tisuća kuna.

– Imao sam predrasude o Iranu zbog informacija koje su dostupne u zapadnjačkoj javnosti i mogu vam reći da je sve ono što mediji pišu o toj zemlji kao opasnoj – neistinito. Budite odlučni i vjerujte više sebi, a ne okolini, jer okolina je ta koja vas vuče na mjesto od kojeg ste krenuli i ne možete doći do cilja koji ste zamislili – zaključio je Kristić. V. ZORIĆ

14. travanj 2024 12:31