StoryEditorOCM
KnjigeSREBRNA STAZA

"Rusija naših snova" u srijedu u šibenskom kazalištu; Zlatku Daliću na promociji njegove knjige rame uz rame sjedit će dva šibenska sportska velikana

Piše Ivo Mikuličin
14. siječnja 2019. - 21:02

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić je, ako niste znali, novogodišnje blagdane proslavio u Šibensko-kninskoj županiji. Nije, doduše, posjetio šibenski samostan sestara milosrdnica (op.a. nasuprot trgovačkom centru Kaufland) kao što je planirao, ali je uživao u novogodišnjem dočeku u vodičkom hotelu "Olympia".

- Ne krijem da mi je bilo lijepo na dočeku. Guštao sam u dobroj glazbi Splićanina Petra Graše i jednako dobroj atmosferi u tom vodičkom hotelu. "Olympia" je pun pogodak starog sportskog djelatnika Josipa Stojanovića Jollyja - javio nam se Dalić dva dana poslije iz Novalje na Pagu.

Ugodni telefonski razgovor samo nam je (službeno) potvrdio zamisao koja se rodila između Božića i Nove godine: Zlatko Dalić će 16. siječnja u 18 sati, promovirati svoju knjigu "Rusija naših snova" u Šibenskom kazalištu.

- Nemate pojma koliko poziva za promocije svoje knjige ima naš izbornik ovih dana. Ne samo iz Hrvatske, već i iz inozemstva. U tom smislu su silno uporni Hrvati iz dijaspore, posebice oni u Njemačkoj i Kanadi. On se, međutim, odlučio samo za Šibenik i Vinkovce. Presudila su šibenska prijateljstva i nogometna tradicija, te posebno uspješna uloga grada Šibenika u Domovinskom ratu. Od drugih promocija bježi i zbog procjene da su sve bliže kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo, pa, kako kaže Dalić, valja više razmišljati o suparnicima, a manje promovirati knjigu - informirao nas je Mario Zorko, glavni urednik Sportskih novosti, koji je također veliki zaljubljenik u šibenski kraj, posebice u Jadriju i šibenske otoke, i koji nikad ne propušta priliku potencirati broj uspješnih Šibenčana.

Divlji konji s Cincara

- Čovjeku jednostavno ne ide u glavu da je šibenski kraj dao toliko uspješnih ljudi. Ne samo u sportu. Šibenčani su zaista posebni i posebno nadareni. U to sam se uvjerio u neizbježnim ljetnim ćakulama na Jadriji - dodao je Zorko.

Najbolja ilustracija teze o Šibenčanima kao posebno nadarenima i uspješnima bit će nazočnost dvojice šibenskih izbornika na Dalićevoj promociji. Svoj dolazak je potvrdio zagrebački Šibenčanin Aleksandar Petrović, aktualni izbornik Brazila i bivši hrvatski izbornik, ali i uspješni hrvatski vaterpolski vođa Ivica Tucak.

- Tucak je sjajno govorio u Splitu, pa se radujem njegovoj nazočnosti na šibenskoj promociji - kazivao nam je Dalić.

Promociju će, dakako, uveličati šibenska pisma mila, dok legendarni umjetnik Šime Strikoman kani Daliću pokloniti milenijsku fotografiju, snimljenu u izbornikovu rodnom Livnu. S motivom divljih konja s planine Cincar.

Iza najavljene promocije Dalićeve knjige stoji, dakako, Grad Šibenik.

- Objeručke smo prihvatili inicijativu o Dalićevu dolasku u naš grad. Učinit ćemo, stoga, sve da se izbornik osjeća ugodno u Šibeniku. O tome posebno brine mali organizacijski odbor - izjavio je šibenski dogradonačelnik Paško Rakić.

16. travanj 2024 23:15