StoryEditorOCM
KnjigeNovi sadržaj u gradu

Od subote će Šibenik imati knjižnicu na otvorenom; Nosit će ime po jednom od najglasovitijih humanista Europe

Piše šibenski.hr
24. svibnja 2019. - 15:29

Knjižnica na otvorenom posvećena Faustu Vrančiću, velikom Šibenčaninu, jednom od najglasovitijih humanista Europe, kao autoru 'Rječnika pet najuglednijih europskih jezika' (1595.), prvog hrvatskog rječnika uopće, bit će službeno predstavljena u subotu, 25. svibnja, s početkom u 11 sati. Knjižnica je postavljena na pročelje Turističko – informativnog centra (TIC) na šibenskoj rivi, a njeno postavljanje podržali su Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika.

'Zahvaljujemo se svima koji su uključeni u realizaciju ovog projekta jer ovo je možda ideja pojedinca, ali da nije bilo otvorenih ruku zajednice, cijeli projekt ostao bi samo to – ideja. I zato veliko hvala svima od gradske uprave i turističkog ureda do konzervatorskog odjela i stanara jer bez njihovog amenovanja, u ovoj bi knjižnici uživao netko drugi, a Šibenik zaslužuje mnogo više – poručili su iz udruge Fotopoetika, koja je inicirala projekt.

Drvenu kućicu specifičnog oblika izradio je Mario Juras, svestrani umjetnik poznat kao Lulas, a u njoj će biti pohranjene knjige na hrvatskom i stranim jezicima jer je namijenjena domaćim ljudima i gostima iz inozemstva.

Knjižnica je dio projekta OpenDoor Library – Šibenik – grad prijatelj knjige koju je inicirala kulturna udruga Fotopoetika sa sjedištem u Šibeniku.

Prvu knjižničnu građu na stranim jezicima donirala je Gradska knjižnica Juraj Šižgorić čiji će predstavnici sutra prisustvovati u Booksharingu – sajmu knjiga i stripova koji također počinje u 11 sati na istom mjestu. Osim što će dijeliti knjige, predstavit će projekt Bookcrossing. Osim njih, u programu sajma sudjeluju Fotopoetika odnosno književnica Maja Klarić s projektom 'Kava s piscem', pridružit će se putopisci te članovi ekološke udruge Krka Knin kao i vodička umjetnica iza imena Prijateljica Šperploča koja će izložiti sve ono što nam uz knjige treba.

A zašto Faust Vrančić?!

Iako rođen u Šibeniku za koji je ostao vezan cijeli život koji ga je odveo na daleke pute, u Šibeniku ima jako malo toga što bi strancu dalo naslutiti da se nalazi u rodnom gradu autora 'Letećeg čovjeka'. Ovo je tek mali korak naprijed za Fausta Vrančića i Fotopoetiku koja angažirano podsjeća na hvalevrijedne pojedince koje je lokalna zajednica zaboravila. Prije nekoliko godina organizirana je manifestacija 'Aime Cesaire na žalu Martinske' nakon čega je podignuta spomen ploča na kuću njegovog velikog prijatelja i Šibenčanina, Petra Guberine, u Docu.

Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika podržali su projekt KU Fotopoetika 'Opendoor library – Šibenik – grad prijatelj knjige'., a smisao je ponuditi nov, dodatan sadržaj kako stanovnicima Šibenika, tako i posjetiteljima grada.

 

18. travanj 2024 09:09