StoryEditorOCM
Knjigebogata baština

Gradska knjižnica izložila publikacije posvećene gradu: ‘Krajnje je vrijeme da Šibenik konačno dobije pravu monografiju‘

Piše Marija Lončar
23. rujna 2021. - 14:42

Ususret Dana grada Šibenika koji se obilježava 29. rujna, Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" priredila je izložbu monografija o Šibeniku iz svog fundusa. U prizemlju knjižnice izloženo je tako pedesetak knjiga među kojima i posljednja monografija posvećena samom gradu, a tiskana je još davnih 70-ih godina, pa je to bila prilika da ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić istkne kako je već krajnje vrijeme da Šibenik dobije novu, reprezentativnu monografiju.

- Šibenik trenutačno nema pravu monografiju koja bi predstavljala grad, jer koliko god da smo u svijetu digitalnih medija i interneta, jedna takva "papirnata" knjiga svakako bi dobrodošla. Gradska je knjižnica još 1998. izdala dvije monografije – blizanke: Boje zavičaja i Šibenska katedrala. Ni tada nije napravljena monografija grada, premda se veći dio Boja zavičaja, monografije Šibensko-kninske županije, odnosi na Šibenik.

image
Ravnatelj Vilijam Lakić i Karmen Krnčević
 
Nikša Stipaničev/Cropix

Sve monografije grada koje su ovdje izložene su iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Nova je izazov i našoj knjižnici koja ima bogatu izdavačku djelatnost, ali i Gradu Šibeniku, jer je riječ o projektu koji je izazovan i zahtjevan, nadasve financijski. Nadam se da će za godinu ili dvije takav projekt biti i realiziran – kazao je Lakić, napominjući kako sve izložene knjige nisu monografije u klasičnom smislu ili fotomonografije, nego knjige koje govore o gradu u cjelini ili nekim njegovim segmentima.

Među njima je i vrlo traženo i čitano opsežno izdanje Stari Šibenik: Kalama skalama, butama, autor kojeg je dugogodišnji, prerano preminuli ravantelj šibenske knjižnice Milivoj Zenić.

Autorica izložbe monografija o Šibeniku knjižničarka-savjetnica Karmen Krnčević kaže kako je izložen tek dio knjiga o Šibeniku iz bogatog knjižnog fonda. Ovaj put izostale su, primjerice, one posvećene znamenitim Šibenčanima, nekim ustanovama ili knjige koje se bave povijesti grada.

U vitrini su se, među ostalim, tako našle monografije posvećene legendarnom šibenskom pjevačkom društvu Kolo, ali i ona o Šibenskoj narodnoj glazbi, knjige o Šibeniku dugogodišnjeg ravnatelja Muzeja grada Šibenika Slave Grubišića te Šibenik u doba modernizacije Jagode Marković iz Instituta za povijest umjetnosti. Svi ti naslovi svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini grada, a mnoge od njih, osim što će ih moći razgledati u vitirinama, članovi knjižnice mogu posuditi i pričitati.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
19. travanj 2024 22:01