StoryEditorOCM
KnjigeU GODINI ČITANJA

Država dala samo 70 tisuća kuna potpore!? Evo koje je konkretno programe podržalo Ministarstvo kulture u Šibensko-kninskoj županiji, mnogi su odbijeni...

Piše Marija Lončar
10. svibnja 2021. - 20:57

U Godini čitanja, za programe koji potiču čitanje i razvoj čitalačke publike u Šibensko-kninskoj županiji Ministarstvo kulture i medija izdvojit će samo 70.000 kuna, od ukupno dva milijuna kuna koliko ih je dodijeljeno za takve programe diljem Hrvatske.

Zeleno svjetlo resornog ministarstva i 20.000 kuna dobila je tako Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" za program "Ne volim – volim čitati". Namijenjen je djeci s utvrđenom disleksijom i onima za koje se sumnja da bi mogli imati takvu poteškoću u učenju, napominje voditeljica Matične službe šibenske knjižnice Melinda Grubišić Reiter.

- Projekt smo radili u suradnji s poznatom hrvatskom logopedicom Željkom Butorac te osnovnim školama Tisno, Vodice, Skradin i OŠ dr. Franje Tuđmana u Kninu. Te smo škole izabrali jer većina njih nema logopeda, odnosno zato što je problem disleksije, kao što je slučaj s Vodicama, najizraženiji u Šibensko-kninskoj županiji. Zamišljeno je da tim profesorice Butorac dođe u te škole te radi s djecom, ali i s profesorima hrvatskog jezika i učiteljima razredne nastave na njihovoj boljoj edukaciji, jer je važno da se disleksija lakše i brže prepozna kod učenika. Za taj smo projekt tražili duplo više novca, oko 54.000 kuna, pa ga sada moramo prilagoditi s obzirom na odobrena sredstva. Počet će na jesen, kada vidimo kako će se razvijati situacija oko pandemije i kakve će epidemiološke mjere biti na snazi, budući da je poticanje čitanja kod djece s disleksijom, naravno, bolje raditi uživo – rekla je Grubišić Reiter.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Isti iznos, 20.000 kuna, dobila je i kninska obrazovno-kulturna udruga "Porta". Za projekt "Čitamo za djecu", koji provode već četvrtu godinu, tražili su pet puta više novca, pa će predloženi program koji je uključivao različite interaktivne radionice, od onih čitalačkih i likovnih do dramskih i stvaranja interaktivnih predstava, morati donekle reducirati. Posebnost ovog programa primjena je filozofskih metoda u radu s djecom, čime se, kaže predsjednica "Porte" Spomenka Martić, najmlađe želi poticati na kritičko mišljenje.

Razmjena knjiga

- Kada smo počinjali, bilo je skepse i mnogi su nam sugerirali da filozofiju izbacimo iz svog programa. Ali, već smo te prve godine imali 43 djece s kojima smo radili. Mnogi su nam dolazili svake godine, a preživjeli smo i lani unatoč koroni zbog koje smo imali povremene prekide u radu. Nadamo se da će i ove godine zanimanje djece biti veliko. S radom ćemo početi u lipnju i nadamo se da će trajati sve do rujna. Bez obzira što je ljeto i u gradu bude manje djece, taj nam se termin pokazao dobrim jer djeca ipak imaju nekakav sadržaj i u to vrijeme kada su slobodni i nema škole – smatra Martić.

Kninska ekološka udruga "Krka" s dobivenih 30.000 kuna planira ostvariti svoj projekt "Čitajmo, promijenimo se", zahvaljujući kojemu će knjige i radionice za djecu stići u svih 11 mjesta općine Promina.

- S Općinom Promina inače imamo dobru suradnju, a ovaj put postavit ćemo u svih 11 mjesta koji su u sastavu te općine male javne knjižnice koje funkcioniraju po sistemu razmjene knjiga: knjiga se može posuditi i vratiti kada se pročita ili donijeti neka druga. U tim mjestima ne postoji knjižnica, a ovako knjige postaju dostupne svima. Planiramo osnovati i klub malih čitatelja u Društvenom centru u Lukaru te organizirati radionice. Dobiveni novac neće biti dovoljan za sve, ali nadoknadit ćemo to volonterskim radom – zaključila je Inga Kukolj, predsjednica kninske "Krke".

Ova tri šibensko-kninska projekta poticanja čitanja našla su se na popisu s još njih 80-ak u državi koje je Ministarstvo kulture i medija prihvatilo. Puno ih je više, međutim, odbijeno – gotovo 300, a među njima su i projekt Grada Šibenika "Čitajmo u Šibeniku", književna karavana Fotopetike, Dani Harryja Pottera i Pipi Duge Čarape Narodne knjižnice Tisno, Drugo čitanje Narodne knjižnice Knin, digitalizacija zbirke raritetnih izdanja Muzeja grada Šibenika, čitanje dramskih tekstova i upoznavanje djece s procesom stvaranja predstave Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, čitanje knjiga o Ravnim kotarima i Bukovici Ogranka MH Skradin te projekt "Legende uz Krku i Prominu" Općine Promina.

24. travanj 2024 10:47