StoryEditorOCM
IzložbeFuturo Antico

Crteži u stilu starih majstora Tomislava Čeranića tek su njegova druga izložba u rodnome Šibeniku, a izlagao je u Berlinu, New Yorku, Londonu...

9. veljače 2020. - 20:29

Izložba crteža olovkom na papiru šibenskog umjetnika Tomislava Čeranića, otvorena u Muzeju grada Šibenika, ostavlja bez daha. Fascinaciju izaziva preciznost crteža i minuciozno razrađeni detalji, kao da je riječ o djelima kakvih starih majstora.

Svoj hiroviti spoj predmeta i bića, odnosno organizirani apsurd, kako piše Vinko Srhoj u tekstu, pomno dizajniranog kataloga izložbe, Tomislav Čeranić nazvao je “Futuro Antico”, a taj naziv, kako priznaje, duguje glazbi...

- “Futuro Antico” naziv je albuma Angela Branduardija, talijanskog kantautora osebujnog glazbenog izraza, nadahnutog posebice vremenima koja su obilježili ars nova i renesansa. To okretanje prema likovnim tradicijama davno minulih likovnih epoha u velikoj je mjeri uvjetovano bezrezervnom simpatijom, estetskom sklonošću u kombinaciji s, uvjetno kazano, smjelom drskošću da se iz dubine vremena ponovno izvuku, često i disparantni, stilski elementi te ponovo iskoriste i kombiniraju – objašnjava Čeranić i dodaje da to posezanje za prošlim nema za nakanu kreiranje nečega predvidljivog i efektnog, niti idealiziranje minulih epoha.

ULOGA FANTOMSKE PERSONE

- Moja strategija naoko kao da je u zavadi sa zdravom logikom i ima sklonost pretvoriti se u komiku logičkog apsurda, ako tako mogu reći. Mislim da je to u velikoj mjeri obilježje moje likovne produkcije posljednjih 20-ak godina. Iz perspektive svih tih znanih i neznanih arhitekata, gravera, zanatlija i umjetnika, u najširem smislu te riječi, preuzimam ulogu svojevrsne fantomske persone koja ponovo otkriva i dekontekstuira njihove zamisli i artefakte, podvrgavajući ih temeljitoj transformaciji, miješajući i uvlačeći sve u sferu hibridnog, fantazijskog i onirističkog – precizan je Čeranić.

Iako iza sebe ima 30-ak samostalnih i skupnih izložaba, a izlagao je u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Rovinju, Zadru, Splitu, Dubrovniku, ali i New Yorku, Berilnu, Milanu i Londonu, Čeraniću je ovo tek druga izložba u rodnom Šibeniku. Prvu je imao u Galeriji sv. Krševana sredinom 90-ih, kada je predstavio svoje kolaže, a svoje crteže sada prvi put predstavlja šibenskoj publici.

Kustosica izložbe Anita Travčić ističe da je Čeranić “čisti postmodernistički slikar”, a 25 crteža, sada izloženih, pripadaju dvama ciklusima: "Proteus Variations" i "Hypnerotomachia".

- Čeranićevi crteži iz ciklusa “Hypnerotomachia” su arhitektonski, ali je to, naravno, izmišljena arhitektura koja kao da lebdi. Uz historicističke motive, zanimljivo je i umjetnikovo toniranje papira koje crtežima daje duh minulih vremena. Crteži iz ciklusa “Proteus Variations” prikazuju različite oblike ljudske glave, tako da dva šišmiša i globus mogu tvoriti osnovu za ljudsku lubanju – rekla je Travčić. Izložba se može razgledati do 21. veljače.

 
 
16. travanj 2024 17:55