StoryEditorOCM
BaštinaKulinarski vremeplov

Udružili se muzeji iz Šibenika, Knina, Drniša i Betine: Naučite spravljati jela od neolitika preko antike do srednjeg vijeka

3. svibnja 2019. - 13:17

Napokon su se ujedinili muzeji u Šibeniku, Kninu, Drnišu i Betina, a povezala ih je –hrana.
U povodu Međunarodnog dana muzja, koji se obilježava 18. svibnja, sve četiri muzejske ustanove u Šibensko-kninskoj županije, osnažene suradnjom s NP Krka i šibenskom Turističko-ugostiteljskom školom, organizirat će niz zanimljivih radionica pod nazivom Kulinarski vremeplov.

Time će se Muzej grada Šibenika, Gradski muzej Drniš, Kninski muzej i Muzej betinske drvene brodogradnje uključiti u Edukativnu muzejsku akciju Hrvatskog muzejskog društva, 24. po redu, koja se ove godine bavi (pre)hranom, pa će priča o hrani i namirnicama te načinu kako su se spravljale kroz prošlost ujedno biti i prilika da se puno toga sazna o različitim povijesnim razdobljima.

Prema riječima ravnatelja šibenskog muzeja Željka Krnčevića, koji je i glavni pokretač ove kulinarske šetnje kroz stoljeća, svaki od četiri navedena muzeja dobio je svoju zadaću.

-Udruženim snagama približit ćemo prehranu od prapovijesti, antike, srednjeg vijeka do 18. stoljeća kroz edukativne i kreativne kuharske radionice. Sudionici će moći pripremati hranu po receptima iz različitih povijesnih razdoblja. Učenici Turističko-ugostiteljske škole sa svojom profesoricom Biserkom Šmit vodit će kulinarske radionice i u Drnišu, Kninu, Betini te na Danilu, a učenici iz škola iz tih gradova bit će pomoćni kuhari i pomagat će u pripremi jela – poručuje Krnčević.

Uvertira u šibenske radionice je prije nekoliko dana otvorena izložba o soli i šibenskim srednjovjekovnim solanama „Šibensko solarstvo – sol kao izvor bogatstva Šibenika“ koja je postavljena u dvorani za povremena izlaganja. Radionice se održavaju svakoga radog dana, ujutro i poslijepodne, do 18. svibnja i namijenjene su djeci predškolske i školske dobi.

Kulinarska radionica u Drnišu održat će se 6. svibnja, a kako su drniški muzealci u tom vremeplovu zadužena za antiku na jelovniku će se naći puževi, teleće pečenje, leća, njoki alla romana te rimske globi okruglice, pržene slastice od sira i griza.

Dva dana kasnije, 8. svibnja, kotač povijesti zavrtjet će se tisućama godina unazad - u prapovijest, a sudionici kulinarskog vremeplova otputovati na Danilo da bi kušali sir iz mišine, neolitsku mišancu te svježi sir s voćem.

Kninska tvrđava 10. svibnja vratit će se u srednjovjekovlje, pa će se spravljati jela od divljači koju su u ta vremena jeli bogati, dok su pučani mogli biti presretni ako bi na vatri mogli okrenuti kakvu ribu. U ovom slučaju bit će to pastrva, a kuhat će se i jetrene knedle. Na kraju večeri svi sudionici i građani Zvonimirova grada koji dođu na radionicu zasladit će se „zvonimirovim kuglicama“, recept kojih do daljnjeg ostaje tajna.

Kulinarski vremeplov potom se seli 16. svibnja u Betinu i tamošnji muzej drvene brodogradnje. Zamišljeno vrijeme događanja je 18. stoljeće, a jelovnik, usklađen s mjestom i vremenom – ribarski i siromaški: maništrun od sipe, sušeni pas i mačka na brudet, oboje iz mora, naravno, te picipaji kao desert.

Završnica će se održati 18. svibnja na Međunarodni dan muzeja na arheološkom lokalitetu Burnum. Za građane Šibenika organiziran je besplatan prijevoz autobusom, kao i za odlazak na Danilo, a zainteresirani se, zbog ograničenog broja mjesta, moraju javiti u šibenski muzej.

Organizatori ističu kako je ova manifestacija „plastic free“, a recepti svih jela koja se budu kuhala bit će objavljena u posebnoj kuharici koju će izdati NP Krka.

18. travanj 2024 23:58