StoryEditorOCM
Baštinanovi projekt vrijedan 12 milijuna kuna

U šibenskoj gradskoj ustanovi ovih dana zadovoljno trljaju ruke: Šibenčani pokreću međunarodnu Noć tvrđava

6. studenog 2019. - 10:02

U šibenskoj gradskoj ustanovi Tvrđava kulture ovih dana zadovoljno trljaju ruke.

Projekt vrijedan 12 milijuna kuna, skraćenog naziva Fortitude, a punog Historic Fortresses Intensyfing Crossborder Tourism Development, koji je osmislio, razvio i prijavio tim Tvrđave kulture, dobio je zeleno svjetlo iz europskog programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC. Šibenčani su nositelji tog projekta, a osim Karlovca, partneri su im još i gradovi iz Crne Gore - Herceg Novi i Bar te Banja Luka iz Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

- Ukupna sredstva koja će naša ustanova uložiti u provedbu ovog projekta iznose oko 4,1 milijun kuna ili 556.000 eura, od čega će 85 posto novca sufinancirati Europska unija - kazala je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture i dodala da je cilj ovoga projekta ojačati kulturnu i turističku ponudu te razvijati kvalitetno i održivo upravljanje tvrđavama budući da je riječ o kulturnim dobrima.

 

Zahvaljujući osiguranom novcu, tako će tijekom sljedeće tri godine Tvrđava svetog Mihovila dobiti brojne nove sadržaje koji bi trebali dodatno privući pozornost posjetitelja.

 

- To uključuje nova tehnološka i prostorna rješenja u suvenirnici i Info pultu tvrđave, izložbene postave u muzejskoj prostoriji i dijelu podzemnih prostora tvrđave, kao i uređenje informativnog centra tvrđave City Point u gradskoj jezgri. Uređenje i opremanje unutrašnjosti tvrđave tako će pridonijeti poboljšanju doživljaja dnevnih posjetitelja, a ti će prostori istodobno zadržati svoju multifunkcionalnost - ističe Barišić Bačelić.

 

 

 

Projektom su predviđene i druge aktivnosti, poput edukacije zaposlenika, razvoja novih turističkih ruta obilaska šibenskih tvrđava, ali i pokretanja međunarodne manifestacije Noć tvrđava.

 

Osim za projekt Fortitude, iz Tvrđave kulture poručuju da su iz jednog od programa prekogranične suradnje dobili 2,1 milijun kuna. Riječ je o projektu Emoundergrounds, čiji je nositelj talijanska općina Nardo. Tih 2,1 milijun kuna će biti potrošeni za uvođenje tehnologije virtualne stvarnosti kako bi priče o šibenskim tvrđavama i njihovoj prošlosti posjetiteljima bile ispričane na suvremen i zanimljiv način.

19. travanj 2024 03:26