StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Kolekcjonarsko blago

20. rujna 2017. - 10:51

Zatamnilo se nebo u po bila dana, pljušti kiša perući kaleticu, a u betuli su se u kantunu strateški smistili El Tigre i Bili Smo Uskoro. Ka dvi usamljene praseće nogice u veltrini Dobre Parone, jedino šta in se nije mast uvatila na koži.
– Ol ne vidite da je kiša svu sparinu od ovoga lita utirala u butigu! Upalite malo otu klimu, ka da smo u sauni – reka je El Tigre najblaže šta je moga, pogledavajući jednin okon na kužinicu di u lončini kuva sve u šešnajst. Još malo, biće i oni lešani.
– Vama klima stoji na zidu više ka ukras, umisto koje vridne slike Račića oli Bukovca. A stvarnu umitnost čuvate u tajnin katakombaman, ka vaš stari ljubimac Nadan Vidošević. Pravi kolekcjonari ne kriju šta imaju – inbokaje Bili Smo Uskoro.

– Saću van reć šta iman u tajnin tuneliman! – razljutila se pa iz škafetina izvadila mac kuverata.
– Neplaćene račune, krijen ih od same sebe, eto moga blaga – rekla je i pogledala ih ka da će ih spržiti munjaman iz očiju.
– Čujte, to s neplaćenin računiman… Šta bi kolekcjonarstvo bilo privilegija samo bogatih, neka i osiromašeni imaju nekakvu zbirku nečega – reka jon je El Tigre najozbiljnijin glason.

– Je, osiromašeni vozač autobusa napuše rekordnih 3,16 promila alkohola, sva srića da je autobus volvo pa sam znade put. Samo aj ti to dokaži na sudu, jadan ti je! A privilegirani saborski zastupnici, ka oni Raguž iz Mostara, za korištenje svoga auta u po godine dignu priko 40 ijada kuna. I svi su kolekcjonari, samo šta koga dopane! Ma ko to više more, iđe zima i tribaće grijati...

– Ima tute izlaza – pokušava je utješiti El Tigre. Za vrime onoga Drugoga rata, u vrime teške žrtve i oskudice, Englezi su se grijali na dva pitara od cvića u kojiman bi gorile po dvi šterike. Nabaška još jedna gožđena posuda priko, da se toplina bolje širi, i to van je za manju prostoriju ka bog, uz minimalni trošak! – opisuje in grijalicu za izvanredne uvjete.

Da ne bi, odmanila je rukon Dobra Parona.
– Pitari, a naročito šterike, došli bi ka suvo zlato dočin bi ministar financija iz fiskalnih računa zaključija da je potrošnja eksplodirala – rekla je i zaključila da je sa strujon najmanje tramaka. Pogotovo ako je čovik uopće ne troši.

18. travanj 2024 12:13