StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Ivan Malenica, nositelj liste HDZ-a u IX izbornoj jedinici, je na velikom ispitu

Piše Zdravko Pilić
21. lipnja 2020. - 13:06

Ivan Malenica nositelj je liste HDZ-a u Devetoj izbornoj jedinici. Nediljko Dujić je šesti, Branka Juričev Martinčev deveta, a Josip Begonja trinaesti. Ovako, na prvu, moglo bi se reći - očekivano. Malenica je ministar, normalno je da bude prvi, Dujić je onaj koji ga je napravio ministrom, normalno je da i on bude na prolaznome mjestu. Bivša vodička gradonačelnica je deveta, s njom je zadovoljena i ženska kvota, a i malo se šara po županiji - nisu samo Šibenik i vlaji, zagora, nego ima nešto i bodulaca. A da se vodi računa i o zaleđu, dokazuje to što je na listi drniški gradonačelnik. Mislilo se i o Kninu, ni njega se nije zaboravilo, bila je predložena Josipa Rimac, ali ona je 'sama pala, sama se ubila'. Nije bilo vremena da se umjesto nje iz Knina predloži netko drugi, recimo dožupan Nikola Blažević. To je sve skupa lako razumljivo svakome u HDZ-u, samo po sebi.

Balans između struja

Na ovaj način je Dujić, balansirajući između svih brojnih HDZ-ovih struja i lobija, kakve druge stranke nemaju - one jedva da sastave listu, moraju na njih stavljati i rodbinu, članove familije - održao mir u kući, zadovoljio sve, a opet nije činio ni prevelike ustupke koji bi ga danas-sutra mogli skupo stajati. Ako HDZ pobijedi, odnosno ako sastavi Vladu, Malenica će otići za ministra, Dujić neće konzumirati saborski mandat, kao što nije ni ovaj, pa je na taj način mogao obećati i Branki Juričev Martinčev, čak i Begonji, da će oboje njih s devetog i trinaestog mjesta u Sabor. Kao zamjene. Ako oni misle da mogu više, evo im idealno prilike da uđu izravno, preferencijskim glasovima, neka se potrude. Istina, ovakav razvoj stvari - deveto mjesto, a prije četiri godine je bila nositeljica liste - za Branku Juričev Martinčev se može shvatiti kao mali pad, s konja na magarca.

Netko bi mogao pomisliti da je to i kazna za aferu s navodnom bespravnom gradnjom na Zmajanu, koja se na koncu pokazala kao potpuni ćorak. No, nije, jer da jest, ne bi Juričev Martinčev ni bila na listi. A da ju je Dujić pustio na svoje, šesto mjesto, a on otišao na njezino deveto, to bi se u stranci protumačilo kao dokaz da je 'pao', da nije više glavni, da ga se Plenković odrekao... A to mu pred unutarstranačke izbore ne treba, sad kad ima sasvim komfornu poziciju. Zaključak je da je spretno to oko slaganja lista Dujić odigrao. Uvrštavanjem Ivice Bratića na listu kandidata pokazao je poštovanje prema osnivačima, demonstrirajući ponovno ono što ga je i dovelo na čelo županijskog HDZ-a, pored favoriziranog Gorana Pauka i već zaboravljenog, a nekoć (sve)moćnog Ante Kulušića - da je u stanju isprobati desetke i stotine kombinacija dok se na kraju ne ispetlja ona koja zadovolji većinu. A to nikad nije lako. Sastavljanje lista za svaku je stranku pipav posao, rad u minskom polju. Dovoljan je jedan krivi korak, kriva riječ, slika ili zarez u novinama, pa da sve ode u lagum, da eksplodiraju umišljene taštine i pritajene ambicije.

'Mladi lavovi'

No, dok je Dujić većinu svojih problema riješio, za neke oni tek počinju. Ovi će izbori biti veliki ispit i za mladog Ivana Malenicu. Dosad je on dolazio 'na gotovo', ulazio s klupe, nitko od njega nije imao nikakva očekivanja. Sada su, kada je nositelj liste, ona velika, i eventualni neuspjeh ili podbačaj na izborima svalit će se na njegova leđa i bit će pripisan njemu, 'njegovoj neprepoznatljivosti,' 'mladosti', 'neiskustvu'. Uspjeh će, s druge strane, biti normalan, očekivan, za njega će biti zaslužni svi drugi, činjenici da je Deveta izborna jedinica 'utvrda HDZ-a'. Već nakon ovih izbora vidjet će se hoće li dojučerašnji dekan šibenskog Veleučilišta plesati samo jedno ljeto, ili je vladajuća stranka s njim dobila novo dugoročno rješenje s kojim u Šibensko-kninskoj županiji može bezbolno obaviti 'smjenu generacija' i otvoriti vrata 'mladim lavovima', kao što je na šibenskom Veleučilištu nakon njega došao dr. Ljubo Runjić, u Skradinu umjesto Dujića Antonio Brajković, dok u Šibeniku uz dr. Željka Burića koji je u godinama za mirovinu stasavaju Paško Rakić i Danijel Mileta...

19. travanj 2024 18:02