StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Gimnazijalac za pamćenje

20. prosinca 2018. - 13:25

Ovako svečanu, a istodobno emotivnu, spontanu i prisnu priredbu mogu prirediti samo Šibenčani - reagirao je u svom pozdravnom govoru šibensko-kninski župan Goran Pauk kad je na svečanom skupu obilježavanja 60. obljetnice ŠSD-a bio suočen ne samo s velikim sportskim imenima, već i nemalim dozama emotivnih istupa, šibenske pisme mile, pljeska, smijeha i suza.

U tom trenutku Pauk nije imao pojma o tome kakve su sve dvojbe prelamali organizatori priredbe. Kome dati veće počasti, odanim vojnicima Gimnazijalca ili momcima koji su, grijući gimnazijske klupe, dogurali do hrvatskih, europskih i svjetskih vrhova!? Na kraju se posegnulo za sportskim (i ljudskim) kompromisom, pa su nagrađeni i jedni i drugi.

Kako, primjerice, preskočiti podatak da je Gimnazijalac u šest desetljeća iznjedrio tri izbornika (košarkaški Aleksandar Petrović, veslački Mita Boranić, košarkaški Mile Nakić), ali i tri gradonačelnika (Ante Županović, Milan Arnautović, Željko Burić)!? Odane i vrhunske na najbolji je način spojio Marino Lemešić, nogometaš Šibenika i Hajduka, ali i vrijedan učenik koji je boje Gimnazijalca branio u čak četiri sporta (nogomet, košarka, odbojka, rukomet).

Čovjek se nađe na tankom ledu kad želi nabrojiti sve gimnazijalce i gimnazijalke koji su ostvarili vrhunska dostignuća. Osim Rore i Lemešića, tu su košarkašica Marija Jajac i boksačica Nives Radić, veslač (i kasniji publicist) Ivo Jakovljević, nogometaš Gordon Schildenfeld, mladi košarkaš Toni Nakić… U tijesnoj je gimnazijskoj dvorani, zahvaljujući čuvenoj Šuvarovoj reformi, u prva dva razreda srednje škole šutirao i legendarni Dražen Petrović.

No, gotovo je vrednija bila komponenta sudjelovanja gimnazijalaca u nekad širokoj bazi šibenskog amaterskog sporta. Tinejdžeri Gimnazijalca su, zahvaljujući prvenstveno maru prof. Ivice Slipčevića, uspješno sudjelovali u Općinskim ligama u rukometu, košarci i malom nogometu. U nekoliko navrata gimnazijalci su bili kičma KK Šibenik, koji će prerasti u slavnu Šibenku. Zato se neminovno nametnula dvojba može li se sve to ponoviti.

Malo je vjerojatno da će se roditi zanesenjak kakav je bio Slipčević. Još manja je, nažalost, šansa da se obnove rukometni klubovi u Pirovcu, Čistoj Maloj i Drnišu. Ili da se vrati vrijeme kad su košarkaški klubovi nicali kao gljive poslije kiše i u Vrsnom, Sonkoviću ili Prvić Luci. Tamo, gdje danas ne možeš naći trojicu mladića, a kamoli sakupiti momčad.

- Veću pozornost valja pokloniti sportu u školama i bazi uopće - bili su jednodušni najveći sportski stručnjaci i novinari (Zlatko Dalić, Ivica Tucak, Lino Červar, Mićo Dušanović…) u nedavnoj TV-raspravi. Slijedeći tu tezu, zašto ne bismo, kao u doba "Slipčevićeve vladavine" u Šibenskom košarkaškom savezu, vratili barem natjecanja osnovnih i srednjih škola po liga-sustavu? Ne samo u košarci.

Ako bismo takve (i slične) želje prenijeli na aktualno stanje u šibenskom sportu, onda se, nema sumnje, najboljom suradnjom s osnovnim školama može pohvaliti KK Dražen Petrović i njegov spiritus movens Josip Milaković-Jota. Zato je još apsurdnija istina da su odnosi "Dražena Petrovića" i GKK Šibenik neprestano po receptu toplo-hladno. Na štetu šibenske košarke.

23. travanj 2024 11:11