StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Desnica i 'Komiza'

20. veljače 2019. - 10:03

Sve se nešto mislin: ako čovik leži na tleju i drži desnu ruku okomito podignutu u odnosu na tilo, more li ga se kazniti da salutira fašizmu, nacizmu oli ustaštvu? - ispituje sebe i svoje omiljene goste Dobra Parona.

Zapravo, važi li se ka slavljenje rečenih mrskih zala ukoliko je čovik u horizontali, a ruka mu stoji uzgor, ne prestaju pitanja od kojih goru možđani do te mire da se časni vitezovi Paronina caklenoga šanka ostavljaju pića i žvelto nastoju dati svoj intelektualni doprinos diskusiji koja će se, ka jedan, razviti iz otih nedoumica.

- Hm - zamišljeno se El Tigre počeša po glavi - ovisi valjda od otomen u kakvoj je robi oli uniformi pretpostavljeni ležeći čovik, a na kraju, važno je i šta uzvikuje, zbunjeno je pogleda prema njima.

Logor na Molatu

-Šta ja znaden, nadoveza se Bili Smo Uskoro, sve mi se pari da bi oto moga biti recimo, ležeći ustaški oli nacistički policijac, ovisno o oznakaman. Doduše, zasta je, iz literature mi nije poznato da su u otin režimiman postojali ležeći policajci, ali nije kažnjivo ako uzvikuje: "Živila talijanska Dalmacija, oli Istra!" Talijanski fašizam izgleda da je bija izviđački izlet, a u logoru na Molatu dicu su okupatori i tamničari debljali parmezanon i čokoladon, tako da cila stara Europa ne misli da je tute bilo išta lošega. Čak su in bili i smišni sa onin krepanin kokošama priko kaciga... - sve on pribire u po glasa.

- A šta ako na tleju leži mutavi čovik u kompromitirajućoj robi oli odori? Ništa ne govori, samo ziva ka jama i drži li drži onu desnicu uzgor? Ili, ako na sebi ima jedino mudantine? - nastavlja Dobra Parona s pitanjima od kojih se ova dvojica dobro priznojavaju.

- Ma šta ja znaden kojin puton more kreniti istraga? Oće li mu čitati sa usana, oli će se fokusirati samo na ispruženu ruku. Šta ako su mudantine crvene boje, a njemu desnica svejedno stoji ka jarbol, pari da je u crnin kupaćiman? - nervožast je B.S. Uskoro, na šta se El Tigre, cili mokar od muke i znoja obrecnija na nju glasnin pitanjen šta njojzi oto triba i zašto ih toliko ispituje?

Kineske ustaše                                     

-Znate, uzdahnila je s tonon olakšanja - jutros su mi ode bili judi sa Žirja i Kaprija, žaleći se na splitsku firmu "Catamaran line" i njiov linijski brod, "Komizu", ono groblje šta se stalno kvari. U znak protesta odlučili su škojari svojin tilima leći na rive. Ali kako će? Sve sama starost priplašena da se više neće moći digniti kada ukoču kosti, pa su odlučili uvesti radnu snagu za prosvjed. Mlada, žvelta tjelesa svaoklen iz biloga svita, njima je sve to šale, a stignu se i kupati između dolazaka pruge, objašnjava Dobra Parona.

- I šta onda? Kakve to veze ima sa ovin ispitivanjen, blenu ova dvojica u nju ka da nije sva cila u glavi.

- Ma problem je u otomen da su se zabrinili otkako su zemjon prohujala ona dvojica kineskih ustaša. Šta ako in take budaletine iz raznih strana svita dođu iznajmiti tjelesa za prosvjed? Oti fanatici ni ležeći ne mogu odoliti ispruženoj desnici: prosvjed taman počne, a ono ih policija stane odvoditi i tako se otupi oštricu nezadovoljstva! - zabrinuta je.

- Pa šta ne rečete odma! - laknulo je ovoj dvojici. Ako će štokoda vikati, neka viču na svojin egzotičnin jezicimam. Desnica more uzgor, ali samo pod uvjeton da in uspravno stoji još nešto, a na tomen neka podignu zastavicu brodara. Mladi su, neće in biti problem, pa neka zbunjena policija obavlja izvide...

25. travanj 2024 06:41