StoryEditor
Auto motoneposredni troškovi

Otkazom autosalona u Ženevi izgubljeno oko pola milijarde eura

Piše R. R.
31. ožujka 2020. - 06:20
AFP

Prema kalendaru svjetskih automobilskih zbivanja, 90. Sajam automobila u Ženevi trebao se održati od 5. do 15. ožujka.

Zbog otkazivanja sajma u posljednji trenutak svi su izlagači dovedeni u neugodnu situaciju da već formirane štandove i automobile vraćaju natrag u svoje centrale. Prema nekim najavama i poznavanjem računice izlaganja na međunarodnim sajmovima, nastali, a i već plaćeni troškovi su ogromni.

Proizvođače je do sada otkazivanje salona u Ženevi stajalo ukupno oko 250 milijuna eura. Naravno, ovdje se ne računaju štete nastale kao posljedica odsustva planirane promocije novih modela, a ona je suštinski neprocjenjiva. Kada su troškovi u pitanju, svemu treba dodati štetu koju će pretrpjeti organizatori sajma, ali i one, uvjetno rečeno, uslužne djelatnosti od avionskog transporta, hotelskog smještaja i organizacije cateringa, prijema, večera…

U tijeku trajanja sajma slobodan krevet je bio „nemoguća misija“ mjesecima unaprijed. Cijene su tih dana bile i utrostručene. Prema procjenama grada Ženeve, šteta nastala otkazivanjem sajma automobila se procjenjuje na oko 200-250 milijuna švicarskih franaka. Ovako na brzinu zbrojeno, pola milijarde eura je „račun“ otkazivanja sajma, i to samo u neposrednim troškovima. 

#AUTO-MOTO#GENEVE MOTOR SHOW

Izdvojeno

03. lipanj 2020 20:12