StoryEditor
Auto motoOPEL MOKKA-E

Električni SUV s dometom više od 300 km

2. srpnja 2020. - 06:22
Opel

Opel je predstavio drugu generaciju svog kompaktnog prodajnog hita – posve novu Mokku koja nudi vožnju na električni pogon bez štetnih emisija, te je pritom krajnje učinkovita i kompaktnija nego ikad prije i savršeno prilagođena urbanim džunglama kao i sigurnoj vožnji autocestama.

Usprkos nešto dužem međuosovinskom razmaku (+2 mm), nova je Mokka 12,5 cm kraća od prethodne generacije, no svojim putnicima, njih do pet, nudi slično velik prostor za prtljagu u vidu prtljažnika zapremine do 350 litara. Njezina ukupna dužina od samo 4,15 metara čini je lakom za manevriranje i parkiranje u gradskim i prigradskim područjima. Novi je model i prvi s budućim licem marke Opel, vizirom i novom generacijom posve digitalnog kokpita Opel Pure Panel.

Sučelje je jasno i jednostavno, a prikazani podaci fokusirani na ono što je doista potrebno, dakle totalno rasterećenje. Na vodoravno položenu ploču s instrumentima integrirana su dva široka zaslona, pri čemu onaj ispred vozača ima dijagonalu 30,4 cm. No, radi intuitivnog korištenja i stalne usmjerenosti vozača na cestu, Opelovi dizajneri zadržali su kontrolne gumbe za ključne funkcije koji eliminiraju potrebu za potencijalno opasnim kopanjem po dubinama podizbornika.

Prvi put u Opelovoj povijesti nova će Mokka od prvog dana biti dostupna kao posve električna varijanta. Vožnja Mokke bit će kombinacija rada bez štetnih emisija i zadivljujućeg iskustva. Električni motor proizvodi 100 kW (136 KS) i 260 Nm okretnog momenta trenutačno dostupnog, odmah nakon kretanja. Brze reakcije, agilnost i dinamičnost među glavnim su karakteristikama.

Vozači mogu birati između tri načina vožnje: normalnog, eko i sportskog. Elektroničko ograničenje brzine iznosi 150 km/h radi očuvanja energije pohranjene u bateriji snage 50 kWh. U standardnoj je opremi sustav snage 100 kW istosmjerne struje s mogućnošću brzinskog punjenja, koji omogućuje punjenje do 80 posto kapaciteta baterije za samo 30 minuta.

Opel Mokka ima čisti baterijski električni doseg od maksimalno 322 kilometra prema WLTP-u u normalnom načinu rada, dok u eko-načinu rada vozač može postići i maksimalan mogući doseg. Bilo da se radi o utičnici Wallbox, brzinskom punjenju ili punjenju preko kabela iz kućne utičnice, nova Mokka spremna je za sve mogućnosti punjenja, od jednofaznog do trofaznog, snage 11 kW. Tu je i osmogodišnje jamstvo za bateriju.

Nova Mokka nastavlja Opelovu tradiciju otvaranja inovativnih tehnologija iz viših klasa širem rasponu kupaca. Među tim su tehnologijama napredni sustavi, kao što su napredni tempomat (ACC) čija funkcija zaustavljanja i kretanja omogućuje smirenim vozačima da lako i hladne glave prebrode stres prometnih čepova. Naime, električna Mokka može automatski prilagoditi svoj rad kretanju vozila ispred pri čemu vozač ne mora rukovati kočnicom ni gasom.

Uz to, sustav aktivnog pozicioniranja u prometnoj traci (Active Lane Positioning) automatski drži novu Mokku u sredini trake. I sustav svjetala nudi tehnologije iz viših klasa uz prilagodljiva svjetla IntelliLux LED® Matrix s čak 14 elemenata koja ne zasljepljuju, što je jedinstveno u kategoriji. Sve varijante modela Mokke standardno su opremljene LED žaruljama sprijeda i straga, električnom parkirnom kočnicom i sustavom za prepoznavanje prometnih znakova. Dostupna je i panoramska stražnja kamera koja pokriva 180 stupnjeva.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 15:41