StoryEditorOCM

mramornica, napuhača...Plavotočkasta trumpetača samo je jedna od 70 vrsta tropskih riba koje su ‘okupirale‘ Mediteran

Piše Luka Fišić/JL
31. kolovoza 2021. - 16:25

Tamna mramornica (Siganus luridus) tropska je vrsta ribe, porijeklom iz Indijskog i Tihog oceana. Nakon što je 1869. otvoren Sueski kanal, ušla je na istočni Mediteran. Od tada se preselila na središnji Mediteran, gdje je pronašla obilje algi, svoju omiljenu hranu. Posljednjih godina riba se razmnožava u vodama oko Linosa na Siciliji, gdje proždire podvodnu vegetaciju. Istraživači su je pronašli oko francuske obale, a 2011. uhvaćena je i u Hrvatskoj, u mreži koče kod Mljeta, piše Jutarnji list.

No, tamna mramornica na Mediteran nije stigla sama. Među više od 70 tropskih riba koje su se nastanile na Mediteranu, spadaju riba paun (Pterois miles), srebrnopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus) i plavotočkasta trumpetača (Fistularia commersonii). Srebrnopruga napuhača, primjerice, osim što je otrovna za jelo, također buši ribarske mreže kako bi se nahranila lignjama, sipama i drugim komercijalno vrijednim vrstama.

Kako se more zagrijava i postaje slanije zbog globalnog zagrijavanja koje izazivaju ljudi, ribe s tropskih geografskih širina nalaze stanište u području koje je, barem nominalno, umjereno, a ne tropsko.

image
Tamna mramornica (Siganus luridus)
Shutterstock

"To se događa i u drugim dijelovima svijeta", kaže Fiona Tomas Nash, morska ekologinja s Mediteranskog instituta za napredne studije.

"U Australiji, Japanu, Južnoj Africi vidite kako se ove tropske ribe šire u umjerena područja - i to je jasno povezano sa zagrijavanjem mora", dodaje.

Premda su ronioci oduševljeni ovim tropskim posjetiteljima, morski znanstvenici zabrinuti su zbog prijetnji koje te ribe predstavljaju bioraznolikosti, javnom zdravlju i ribarstvu.Tamne mramornice na primjer, jedu toliko da pretvaraju šume algi u neplodan otpad, uništavajući važna staništa za autohtone vrste, piše Jutarnji.

19. travanj 2024 20:04