StoryEditorOCM

video i fotoDupin zalutao u uvalu, mještani mu odmah priskočili u pomoć. Podsjećamo na pravila ponašanja prilikom susreta s ovim simpatičnim sisavcima

Piše VauMijau, OM
14. lipnja 2021. - 16:07

U uvalu Vele Luke u predjelu Kale u prijepodnevnim satima zalutao je dupin. Kako mu se točno dogodilo da zaluta u plićinu i je li tome kumovala kakva riba, ne zna se, no mještani su odmah priskočili u pomoć. Znali su da, premda je slatko što je došao blizu naselja, to nije dobro mjesto za njega, pa su odlučili da ga moraju poslati nazad, dalje od ljudi, piše VauMijau.

Nakon otprilike pola sata, koliko su se svi zajedno trudili da on utvrdi koji je pravi smjer, simpatični sisavac uspio je otplivati u dubinu. Nakon što je otplivao, nestao im je s vidika, tako da su svi sretni što je ova priča dobro završila. 


Korčulanin Aleksandar Popović kazao je za Dnevnik.hr da dvojica ribara nisu dvojila ni sekunde hoće li priskočiti dupinu u pomoć. ''Imao je krvava usta, ali ne znamo od čega je i je li možda od neke mreže'', rekao je Popović.

Ne zna se kako je dupin završio u plićaku, no Popović pretpostavlja da se izgubio jer su ga može zbunile plima i oseka.

A dupini u Veloj Luci nisu rijetkost. 

''Obično su u jatima, ali ne znam je li ih sad bilo više. Nije ovo prvi put da se pojavio dupin, ima ih ovdje puno, a s njima nikad nema problema. Ribari im ponekad daju srdele i nahrane ih'', otkrio je Korčulanin.

S obzirom na doba godine, za očekivati je da će se povećati broj susreta dupina i ljudi. Postoje jasna pravila što u tim situacijama napraviti: najbolje ih je, zapravo, pustiti na miru. Jako su slatki, no naša ih blizina često uznemirava, pa je bolje gledati ih iz daljine. Jedina iznimka su ozlijeđene ili životinje u nevolji, kojima treba pomoći.

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu podsjeća na pravila ponašanja prilikom susreta s dupinom ili kitom kako bi se minimalizirao utjecaj na ponašanje životinja i spriječili neželjeni događaji.

Ako se vidi neku od tih životinja, ne usmjeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama. Ako im se želi približiti, potrebno je to učiniti polako, brzinom manjom od 5 čvorova, slijedeći paralelno smjer njihova kretanja te je potrebno izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine.

Ne proizvoditi iznenadne zvukove motorom. Osigurati da je u krugu od 100 metara od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 metara ne više od tri plovila. Ne ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta.

Ako se kod životinja primijete znakovi uznemirenosti ili se primijete majke s mladuncima, potrebno je odmah - promjenom smjera, bez ubrzavanja - napustiti područje susreta.

Područje susreta potrebno je napustiti usmjeravajući plovilo suprotno od pravca kretanja životinja, postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 200 metara od dupina. Zbog sigurnosti pojedinaca  i sigurnosti dupina ili kita ne plivati i ne roniti s njima, ne hraniti ih niti ih pokušavati dodirivati.

Ne bacati smeće u more i ne ostavljati isto na obali i plažama, jer dupini mogu slučajno progutati plastične vrećice što može uzrokovati njihovo umiranje.

Svako namjerno uznemiravanje dupina ili kita potrebno je prijaviti Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji. Ako se naiđe na ozlijeđenu, bolesnu ili uginulu životinje potrebno je nazvati 112 ili HAOP, piše VauMijau

16. travanj 2024 14:07