StoryEditorOCM

volonter i akcijiUspješno završena ekološka akcija ‘Think Green – Komiža 2020‘: iz podmorja i s plaža sakupljeno oko tonu i pol otpada

18. listopada 2020. - 16:22

Dvodnevna ekološka akcija "Think Green" Ronilačkog kluba Roniti se Mora, provedena na otoku Visu u gradu Komiži, uspješno je privedena kraju, a čišćenjem podmorja Komiže i plaže Gusarica izvađeno je ukupno oko 1,5 tona krupnog otpada i otpada u vrećama.

Kako se ističe u priopćenju, dvodnevna akcija dvadeseta je po redu "Think Green" akcija, nakon niza prethodno održanih uspješnih ekoloških akcija, a u njoj je sudjelovalo 50 ronioca volontera, članova Ronilačkog kluba Roniti se Mora uz pomoć UPA Rostrum - Split i u suradnji s National Geographic Hrvatska i Gradom Komižom.

Ronilački klub Roniti se mora već godinama organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

Ovaj puta, podmorje u Komiži i plažu Gusarica čistilo je 50 ronioca i nekolicina volontera na obali kojima su se pridružili i mještani Komiže. Izvađeno je preko 200 vreća raznog otpada, desetine auto guma i akumulatora, bokobrani sa brodova, stotinjak metara čeličnih sajli, starih vrša te stolica, koje su zbrinuli djelatnici komunalnog poduzeća iz Komiže.

Sakupljeno je otprilike 1,5 tona krupnog otpada i otpada u vrećama.

Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke te brodice, a organizatori ističu kako je možda najveći pothvat te akcije bila riva u Komiži, oko koje se izvadila gotovo većina otpada, dok je na plaži Gusarica pronađena uglavnom plastična ambalaža i manji predmeti.

"Situacija s otpadom na ovakvim prometnim, poluzatvorenim, mikrolokacijama naravno nije zadovoljavajuća. Nakon ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv. Nekoliko stotina kilograma izvađenog otpada i smeća nisu zanemarivi, ali pravi cilj ovakvih eko akcija, nije samo čišćenje nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Pravi cilj je djelovanje na svijest te smanjivanje zagađenja, a tek onda sanacija. Ova akcija na pravi je način ostvarila oba cilja", poručuju iz kluba Roniti se Mora.

Dio opreme klubu je doniralo Britansko veleposlanstvo u RH. Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish tom je prilikom istaknuo kako je "zeleno razmišljanje" i borba protiv klimatskih promjena jedan od ključnih fokusa politike Velike Britanije, koja se obvezala smanjiti emisije ugljičnog dioksida na nulu do 2050. godine.

"Odluke koje donosimo i akcije koje poduzimamo sada imat će direktan utjecaj na okoliš koji ostavljamo budućim generacijama. Mi, svatko od nas, odgovoran je za akcije kojima ćemo pomoći ili povrijediti naš okoliš. Hvala 'Roniti se mora' što rade ovaj jako važan posao; sigurno ćemo im se pridružiti u njihovoj 21. akciji – nadamo se, uskoro", poručio je Dalgleish.

18. travanj 2024 12:07