StoryEditorOCM

Modro-zelena zadrugaOd nepristupačnog terena napravili su mediteransku oazu s čak 72 sorte maslina

Piše Promo
8. ožujka 2019. - 15:31
Maslinik

Za najbolje su rezultate ključni upornost i trud, to može potvrditi svaki poljoprivrednik. Osim toga, izbor zanimanja koje ovisi o prirodi i vremenskim uvjetima prilično je velik izazov koji zahtijeva posebnu posvećenost. Koliko su tek hrabri oni koji su bili spremni sasvim zapuštena zemljišta obogatiti poljoprivrednim kulturama?

Jedan od takvih primjera je Modro-zelena braniteljska zadruga pokraj Metkovića, jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj, koja djeluje već petnaestak godina. Imaju 3500 stabala maslina, a otprije nekoliko godina i vinograde.

Kako pojašnjava upravitelj Zadruge Ante Vukušić, u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša članovi su odlučili na vrlo krševitom terenu zasaditi ekološki maslinik sa 72 autohtone sorte maslina. Ulje koje proizvode zbog svojih specifičnosti i kvalitete osvaja prestižne nagrade na natjecanjima.

No, da bi se došlo do takvih priznanja, nepristupačni je teren prethodno valjalo iskrčiti, očistiti i pripremiti za sadnju. U tom su procesu svi sudjelovali, imajući na umu sjajan i za neretvanski kraj važan cilj - prilikom dobivanja ulja stvoriti nove, a nezaboravne okuse.

Danas zadrugari i članovi njihovih obitelji ponosno uživaju u plodovima svojega rada. Prevelik je to posao da bi se njegovi rezultati prepustili slučaju. Tuča, mraz, udar groma, požari ili poplave samo su neki od rizika s kojima se maslinari i vinari susreću.

“Već smo petu godinu osigurani u Croatia osiguranju. Nikad se ne zna što vas čeka. Uz uvjete osiguranja koje danas imamo, jednostavno se isplati osigurati”, poručuje Vukušić.

Ako ste među onima koji žele misliti na vrijeme te plodove svojeg rada sačuvati za godine i generacije koje dolaze, Croatia osiguranje ima rješenje. Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge vrste te na nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka.

Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura.

Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i načinima njezina ugovaranja, možete pronaći na linku.

20. travanj 2024 10:07