StoryEditorOCM

stop medićevom projektuNačelnik Bugarija: Cijelo Bibinje će nastradati ako se šuma ukloni i na tome mjestu posadi rogač!

9. listopada 2018. - 11:25

U Bibinjama je toliko uzavrelo zbog sječe šume, na terenu u općini gdje investitor Marin Medić na 47 hektara priprema sadnju ekološke plantaže rogača s 4020 sadnica, da su općinski čelnici u ponedjeljak, na blagdan, u zgradi Općine sazvali konferenciju za novinare sa samo jednim ciljem: da novinari „apeliraju na institucije da rade svoj posao.“

Općina podignula kaznenu prijavu, a šume nema ni u katastru ni u gruntovnici: legalni projekt u Bibinjama naišao na novu prepreku

Načelnik općine Bruno Bugarija, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Šimunić i odvjetnik Luka Mrkić ustvrdili su da za sječu i pustošenje borove šume Medić nema uporište u zakonu, te da će Bibinje, doslovno cijelo mjesto, nastradati ako se šuma ukloni i na tome mjestu posadi rogač.

- Javna tijela ne reagiraju na naše poduzete pravne radnje. Zašto, na poziv komunalnog redara, policija ne dođe na teren i utvrdi da se drva odvoze i prodaju bez ikakvih papira? Obratili smo se i Ministarstvu poljoprivrede, a u rujnu smo podignuli i kaznenu prijavu zbog pustošenja šume. Nitko ne reagira, nitko. A za Bibinje bi nestanak te šume bio ravan katastrofi – rekao je načelnik Bugarija, te kao dipl. agronom objasnio da je domovina rogača Sirija, dijelom i Palestina, da ga kod nas ima samo na otocima i u južnom priobalju, i to stoga što rogač ne podnosi temperaturu nižu od četiri stupnja ispod ništice.

- Dugoročno, rogač ne može opstati u bibinjskoj mikroklimi. Još važnije, ako plantaža rogača zamjeni borovu šumu, mi ćemo biti izloženi silovitim udarima bure. Ta šuma je zimski kaput općine Bibinje. Dodatno, emisiju štetnih čestica iz obližnjeg kamenoloma više neće zaustavljati šuma, nego će one zagađivati čitavi kraj. I treće, šuma nas štiti od erozije tla, koje su nastajale prije nego što je tu zasađena šuma. Dogodit će nam se poplave i dugoročna katastrofa za Bibinje – prognozirao je načelnik Bugarija.

Posebno se nije mogao načuditi kako su stručne službe Zadarske županije i Ministarstva poljoprivrede mogle dati pozitivno mišljenje za ovaj projekt.

- Ili su neznalice ili se europskim fondovima manipulira – zaključio je Bugarija.

Odvjetnik Mrkić je podsjetio da investitor nema ovlaštenje za sječu šume, zbog čega je Općina podnijela kaznenu prijavu, no iz ODO Zadar već mjesec dana nema nikakvih reakcija. Isto tako, sumnjivo je da Ministarstvo poljoprivrede od ožujka nije odgovorilo na njihov zahtjev da se izađe na teren i utvrdi da se na toj čestici nalazi šuma. Zakonski rok za odgovor je 60 dana, a prošlo je sedam mjeseci.

Na novinarsko pitanje kako je onda Ministarstvo poljoprivrede novinarima poslalo dopis, kao odgovor na upit, da koncesionar može sjeći šumu, čelnici općine nisu znali odgovoriti, rekavši da oni nemaju takvu informaciju.

Na upit je li problem u činjenici da je šuma u katastru uvedena kao pašnjak, a u Prostornom planu je predviđena da bude šuma, načelnik Bugarija je odgovorio da je točno da Ministarstvo poljoprivrede još nije odgovorilo da se radi o šumi.

- Ponavljam, od ožujka čekamo taj odgovor, ministrov potpis, i tada bi se i u katastru moglo tako uvesti. Ali ništa nismo dobili, pa je formalno to pašnjak – rekao je Bugarija, zbog čega Općina sada na svaki način od „nadležnih tijela“ traži da se spriječi sječa šume.

To su pluća općine Bibinje, poručili su, tražeći pomoć novinara.

24. travanj 2024 05:36