StoryEditorOCM

ULAGANJA NA ŠKOJUBogomoljani dobili novu uljaru

Piše PSD.
12. studenog 2015. - 19:35
bogo

Premda Bogomoljani imaju svoju vrlo staru uljaru, koja je i dandanas u funkciji, sada su zaslugom svog sumještanina Iva Radojkovića, povratnika iz Zagreba, dobili novo postrojenje za preradu maslina ‘Pieralisi’.

Time se ostvario njegov mladenački san, a s druge svojim vlastitim primjerom poziva mlade ljude da učine ponešto što mogu da bi napokon zaustavili depopulaciju i izumiranje sela na istočnom dijelu otoka Hvara.

- Uljaru otvaramo uz pomoć Europske unije, dobili smo nepovratno oko 800 tisuća kuna, što je ustvari 50 posto novca za tu namjenu. Trebalo je puno strpljenja i živaca za ovo, ali, eto, na kraju smo uspjeli - kazao nam je Ivo.

Njegov cilj je također i okretanje turizmu, jer se impozantan objekt nalazi neposredno uz državnu cestu Sućuraj - Hvar, pa planira otvoriti kušaonicu ulja i drugih otočnih proizvoda, dovoditi grupe turista na branje i preradu maslina.

Samo njegova obitelj brine o 400 do 450 stabala, a s obzirom na brojnost maslinara i uljara na Plamama sve više razmišlja i o ‘cestama maslinova ulja’ poput onih u Istri ili na Kvarneru.

- Sada smo ovdje prvi preradili posljednjih 530 kilograma naših maslina i dobili 65 litara ekstra djevičanskog maslinova ulja. Ivo nam je obiteljski prijatelj, a od sada očito i poslovni partner, jer smo trenutno u proceduri dobivanja ekološke markice, a upravo ovakva postrojenja su idealna za proizvodnju najkvalitetnijih ulja, što potrošači zbog vlastitog zdravlja sve više traže ne samo kod nas, nego i u inozemstvu - rekla je Eva Marija Ćurin, maslinarka iz obližnjeg Gdinja.

- Otvaranje nove uljare u Bogomolju automatski olakšava posao brojnim maslinarima, osobito onima starije životne dobi, koji su do sada masline znali prerađivati u Sućurju, Zastražišćima ili drugim mjestima. Ovo je postrojenje moderno, kvalitetnije, čisto, hladna presa do 26 stupnjeva u II faze i može preraditi 1500 kilograma za sat. Osim toga, ovaj kraj oko Bogomolja je maslinarski, cijeli istočni dio škoja je puno bogatiji maslinicima nego područja oko Jelse, Staroga Grada i Hvara, pa stoga i zbog toga ima sjajnu perspektivu - kazao nam je mr. sc. Stanislav Štambuk iz Poljoprivredne savjetodavne službe, zadužen za otok Hvar.

Tekst i foto: M. Crnčević

18. travanj 2024 12:47