StoryEditorOCM

uoči berbeNakon dvije loše godine, Višani imaju razloga za zadovoljstvo

Piše PSD.
7. listopada 2015. - 11:39
DSC_0940

Svake godine, uoči početka berbe maslina, članovi Udruge uljara i maslinara otoka Visa na čelu sa Željkom Vojkovićem, predsjednikom udruge, nađu se u Poljoprivrednoj zadruzi u Podšpilju kako bi se dogovorili o početku branja i prerade maslina.

U posljednjih 25 godina maslina se intenzivno sadi na otoku Visu, do tada nije bila prisutna u većim količinama, da bi danas 150 hektara poljoprivrednog zemljišta na Visu bilo pod maslinom.

Riječ je o oko 55 tisuća stabala (70% leccino, ostatak oblice i levantinke), a sadi se i dalje zauzimajući i neke tradicionalne terene za vinovu lozu, za vrhunske sorte, vugavu i plavac.

Nakon dvije loše, viški maslinari imaju razloga za zadovoljstvo, ova godina je dobra.

Jurica Fadić, stručni savjetnik Poljoprivredno-savjetodavne službe u Visu, kaže:

"Bojali smo se ove godine obzirom da smo lani imali velike napade maslinove muhe, bila je blaga zima i bila je pretpostavka da njihova jaja neće biti uništena, međutim baš u to vrijeme kad se maslinova muha počela razvijati, nastupile su velike vrućine i suše, što je uništilo maslinovu muhu.

Imali smo nešto napada moljca, maslinarima smo blagovremeno slali objave za zaštitu, svrdlaša je bilo na nekim lokacijama, ali nije bilo većih šteta. Sve u svemu, kad je o maslinama riječ, u usporedbi s protekle dvije, ovo će biti izuzetna dobra i kvalitetna godina. Očekujemo urod od oko 40 vagona maslina, a ovisno o radmanu, nakon prerade, 5-7 vagona ekstra djevičanskog maslinovog ulja."

Berba počinje idući tjedan, a jedina uljara na otoku, kapaciteta 1300 kg maslina na sat, inače u vlasništvu PZ Podšpilje, prema riječima Srećka Rokija, upravitelja PZ Podšpilje, bit će servisirana kroz par dana, a puni start prerade u dvije smjene trebao bi početi 20. listopada 2015. godine.

Bogoljub Mitraković

25. travanj 2024 10:56