StoryEditorOCM

ulje tehnomontAleja maslina u Verudi plijeni poglede gostiju

Piše PSD.
9. listopada 2015. - 10:44
veruda

Uz pulsku zaobilaznicu na Aleji prekomorskih brigada smjestila se jedna od najljepših marina na Jadranu, raskošna Tehnomontova Marina Veruda, nezaobilazna na atraktivnoj nautičko-turističkoj razglednici Pule i Istre.

U pitomoj lučici okruženoj mediteranskim raslinjem, pogled gostiju plijeni aleja maslina i uređen maslinik sa 160 stabala maslina.

Premda se osoblje pripremalo za uplovljavanje 36-metarske ploveće ljepotice, direktor Marine i član Uprave Tehnomonta d.d. Aleksandar Šuran preuzeo je ulogu vodiča našoj ekipi u ovoj turističko-maslinarskoj priči.

Ovaj mlad menadžer danas je zahvalan svojim prethodnicima koji su 2001. odlučili posaditi sadnice oblice, leccina i pendolina u krugu marine.

Tek zadnjih godina počela se posvećivati pažnja maslinama o kojima brinu, kako nam veli Aleksandar Šuran, vrijedni dečki iz Službe održavanja marine, koji po pravilima struke kose maslinik, obavljaju rezidbu, špricaju grane i beru zdrave plodove. Transportiraju ih do moderne uljare Davora Zaninija u obližnjim Banjolama, ulje potom buteljiraju i skladište. Većina njih maslinarski zanat ispekli su u svojim obiteljima koje se bave maslinarstvom.

“Od kada proizvodimo naše maslinovo ulje lanjskom berbom postigli smo rekord ‘težak’ 80 litara. Dok su maslinari (i) južne Istre muku mučili sa nametnicima, koji su im prepolovili urode, naše masline su bile zdrave, jedre, zaštićene od mogućih bolesti i nevolja.

U blizini nema maslina, čija bi moguća zaraza ugrozila naše te utjecala na prinos i kvalitetu našeg ulja i pokazalo se da svojevrsna izoliranost naših stabala itekako ima prednosti“, ističe Šuran.

Svjestan je da kvaliteti Tehnomontova ekstra djevičanskog maslinovog ulja doprinosi suvremena uljara Davora Zaninija, čiji je brend “Nonno Bruno“ i ove godine, kao i lani, osvojio zlato na Svjetskom šampionatu maslinovih ulja u New Yorku. Njegov “lik i djelo“ naši čitatelji imali su već prigode upoznati u Maslini.

Po Šuranovim riječima, suvremena tehnologija uljare Nonno Bruno, ozračje višegeneracijske, tradicionalne ljubavi prema maslini obitelji Zanini, ljubaznost i profesionalizam osoblja u uljari, jamac su kvalitete i njihovog ulja.

To ulje, navodi nadalje Šuran, poklanjaju vjernim gostima i poslovnim partnerima, a ostatak, oko 30-ak litara, koriste u njihovom luksuznom restoranu “Volaria“.

Šef kuhinje Edvin Nanić, unatoč mladosti, stekao je zavidnu masterchefovsku reputaciju na Brijunima, u drugim poznatim istarskim, kao i njemačkim restoranima.

“Naši gosti, jahtaši, specifični su gosti, vole potrošiti, a nisu osobito zahtjevni. Često smo u situaciji da gosti uz gastroenološku ponudu traže priču o autohtonim jelima, vrhunskim istarskim vinima, kao i ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Posebno se oduševe kada im pokažemo naš maslinik i pojasnimo da je ulje marine poteklo upravo s ovih stabala. Znam da se i gosti uključuju u berbu maslina, što im je poseban događaj.

U našoj kuhinji u pripremi jela inače koristimo maslinovo ulje, a naše, zbog kvalitete i malih količina, samo za zadnji ‘touch’, za hladna predjela od ribe i glavna jela od ribe. Svaki naš gost dobije bočicu maslinovog ulja na stol, a kada potrošimo naše količine, tada nudimo također vrlo kvalitetno Agroproduktovo ekstra djevičansko maslinovo ulje“, veli Edvin demonstrirajući nam upravo taj zadnji “touch“ s uljem Tehnomontove Marine na carpacciu od hobotnice.

Ovoj Marini turistička sezona započne u ožujku, a završava koncem listopada, pa ne čudi da čine sve da njihovi gosti budu što zadovoljniji. Stoga je priča o ulju ove Marine najbolja promocija nje same, kao i autohtonih, domaćih brendova poput nadaleko poznatog istarskog maslinovog ulja.

Piše: Branka Žužić
Snimio Goran Šebelić/cropix

Blagdanske masline

A da su masline počasni ambijentalni dekor Tehnomontove Marine svjedoče fotografije njihovog Božićnog izgleda. Aleksandar Šuran ustupio nam je fotografije ukrašenih stabala masline, koja su stvarala poseban blagdanski ugođaj u Marini.

Ženski touch

Ne možemo se oteti dojmu da se ženski, poduzetnički “touch“ predsjednice Uprave Tehnomonta Gordane Deranje osjeća, na indirektan način i u ovoj priči.

Predsjednica je HUP-a, menadžerica godine za 2008. i 2013., dobitnica nagrade Crome za velika poduzeća 2011., dobitnica priznanja resornog ministarstva za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva 2012., dobitnica nagrade Grada Pule,...

25. travanj 2024 16:08