StoryEditorOCM

eu novac za "grikulu"Roberta Eterović: Želimo zaokružiti proces od proizvodnje do prodaje

Piše PSD.
12. kolovoza 2015. - 18:18
Ulja

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je uljari “Grikula” d.o.o. iz Pučišća 1.369.623,43 kune za ulaganje u opremu za preradu maslina i trženje maslinova ulja, te u opremu za obradu otpadnih voda, filtriranje zraka i rashladne sustave.

Riječ je o novcu iz EU-ovih fondova namijenjenih modernizaciji poljoprivredne proizvodnje.

– Cilj je tvrtke “Grikula” d.o.o. povećati opseg poslovanja modernim načinom prerade maslina. To je posebno značajno u razdoblju turističke sezone, kad bismo na tržištu nudili ulje visoke kvalitete, odnosno ekološki proizveden domaći proizvod – istaknula je Roberta Eterović.

Uljara “Grikula” postoji od 2002. godine. U obradi maslina koristila se presa, odnosno hladna obrada. Kako bi se modernizirala, uljara se natječe za novac iz EU-ovih fondova.

– Tako smo 2013. godine počeli s izgradnjom nove uljare na lokaciji postojećega gospodarskog centra u općini Pučišća na otoku Braču. Poduzeće se za to investiranje prijavilo na natječaj IPARD-ova programa 103 za opremanje proizvodno-poslovne zgrade namijenjene za proizvodnju maslinova ulja, a ukupna je vrijednost investicije (izgradnja i opremanje) oko milijun eura. Kapacitet nove uljare je 2500 kilograma na sat, a proizvođač je Alfa Laval (ITA) – kazala je Eterović.

- Linija za preradu maslinova ulja tehnološki je i ekološki najsuvremenija i među najmodernijima u Hrvatskoj. Ugradnjom pročišćivača otpadnih voda postigli smo i sve europske standarde zaštite okoliša – objasnila je Roberta Eterović.

– Naši su klijenti poljoprivrednici, OPG-ovi i fizičke osobe s cijelog Brača. Uvođenjem nove tehnologije planiramo povećati kapacitet prerade maslina i proizvodnju ekstra djevičanskog ulja. Nova će uljara i otkupljivati maslinovo ulje ekstra djevičanske kvalitete od maslina koje su prerađene u centru istog dana kad su ubrane. Organizirat ćemo i besplatni prijevoz maslina na preradu – ističe Eterović.

Plan je u budućnosti pretvoriti staru uljaru u turističku destinaciju vrijednu pogleda. Gostima bi se tako u uljari pokazali stari i novi način prerade ulja, otvorile bi se punionica i kušaonica ulja, te prodajni prostor u kojem bi se prodavalo ekstra djevičansko ulje.

– Tako bismo zaokružili proces od proizvodnje do prodaje ulja, kreirajući i novi, na ovom području jedinstven, princip povezivanja proizvodne i turističke djelatnosti – zaključila je Eterović.

Stanislav SOLDO

19. travanj 2024 10:48