StoryEditorOCM

KATASTROFA UVEZENA IZ AMERIKEBakterija za koju nema lijeka ubila 800.000 maslina!

Piše PSD.
10. rujna 2014. - 03:06
bakterija_maslina
Na talijanskom jugu, u jednom od najvažnijih područja proizvodnje maslinova ulja, velike je probleme izazvao opasan neprijatelj – bakterija Xylella fastidiosa.

Ta je bakterija, inače prvi put identificirana u Amerikama, izazvala veliku krizu u maslinicima u Salentu, na jugoistoku Puglije, na ‘peti’ talijanske ‘čizme’, oko 800.000 stabala maslina, deset posto svih nasada u tom kraju, zaraženo je bakterijom.

Mnoga od tamošnjih starih stabala, neka stara i 500 godina, postala su žrtve infekcije koja izaziva sušenje stabla od kojega često ostane samo sasušeni panj.

Infekcija bakterijom Xylella fastidiosa otkrivena je tijekom jeseni 2003. godine, Talijani su u pomoć pozvali stručnjake iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi pokušali obuzdati širenje, međutim, ovog ljeta iz Puglie stižu izvješća o alarmantnom širenju bakterije koje prijeti uništenjem lokalnog gospodarstva, a dosadašnje procjene kazuju kako bi šteta samo na poharanim stablima mogla iznositi oko 250 milijuna eura.

Može napasti i lozu, bajame, agrume,...

Razmjeri epidemije su takvi da su bile potrebne drastične fitosanitarne mjere, na području od 8000 hektara obavezno se moraju uništiti sva zaražena stabla, uveden je sanitarni kordon širine oko kilometar i pol koji se proteže od obale Jadranskog mora na istočnoj strani do obale Jonskog mora na zapadnoj strani Puglie kako bi se spriječilo širenje zaraze izvan tog područja.

U tom će kordonu biti pošišana trava i upotrijebljena sredstva za zaštitu bilja kako bi se insekte (potencijalne vektore ove bakterije) zaustavilo u prenošenju i širenju zaraze.

Piše: Marija Čović

23. travanj 2024 11:25