StoryEditor
ŽivotDA TI ZAVRTI MOZAK

Reporteri 'Slobodne' prvi posjetili zadarski Muzej iluzija

1. lipnja 2016. - 14:55

– Ne vrti se tunel, nego ova traka u sredini – jedna je od prvih "gluposti" koju sam rekla ulazeći u tzv. vortex tunel, kojih ima samo nekoliko u Europi, a u Zadru je on samo dio atraktivnog Muzeja iluzija, koji službeno s radom na Poluotoku, iza zgrade Muzeja antičkog stakla i Narodnog lista, počinje raditi u ponedjeljak, 6. lipnja. Ekipa Slobodne je u utorak prva ušla u muzej u kojem se dotjeruju posljednji detalji potpuno jedinstvenog projekta, zadarskog Muzeja iluzija, prvog nakon zagrebačkog.

Jedinstven u svijetu

– Koncept muzeja u Zadru potpuno je drukčiji, priča za sebe, donosimo nove eksponate i po tome je muzej jedinstven u svijetu. Zadar je grad obiteljskog i kulturnog turizma, to je razlog zašto smo muzej odlučili otvoriti ovdje – kažu osnivači muzeja Roko Živković, Tomislav Pamuković i Saša Pešut.

Ušli smo u utorak u ames, kosu trapezoidnu sobu u kojoj neke osobe izgledaju kao patuljci, a druge kao divovi, u vortex svjetlucavi tunel u čijoj vrtnji svaki mozak sam "zaključi" što se "zapravo vrti", u "kosu sobu" čiji zakošeni zidovi i kosi strop optički zadaju muke mozgu koji bi trebao shvatiti kako plohe zapravo stoje…

Iskrivljena ogledala, "obrnuta soba", čudnovati hodnici i – za roditelje osobito zanimljivo – kutak s didaktičkim igračkama ("brain games"), sve se smjestilo na 300 kvadrata prostora, gdje se, tvrde osnivači, potiče zabava, smijeh, interakcija i "rad mozga". Fotografiranje u Muzeju je dopušteno – ako uspijete!

 

item - id = 314272
related id = 0 -> 1137507
related id = 1 -> 1137428
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 11:30