StoryEditor
Životčuveni vinogradi predloženi kao krajolik za listu svjetske kulturne baštine

Primoštenski Bucavac kandidat za UNESCO

Piše PSD.
5. svibnja 2008. - 20:58

Bucavac bi uskoro mogao završiti za UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine. Naime, paralelno s obnovom vinograda primoštenskog babića, koja se na Velikom i Malom Bucavcu te u primoštenskom zaleđu dobrano zahuktala, teče još jedan projekt vezan uz čuveno primoštensko vino iz kamena.

Prema riječima Ante Gracina, čelnika Udruge vinogradara i vinara Primoštena - dok se vinogradari bave lozom, istodobno teče akcija preko UNESCO-ove centrale u Parizu da se vinogradi na Bucavcu, brdu iznad primoštenske marine Kremik, čuvenom po rasteru kamena i trsova babića, stave na listu UNESCO-ove kulturne baštine.

Vinogradi od kamena, mrva zemlje i loze predloženi su za zaštitu u kategoriji Zaštićeni kulturni krajolik. Akciju vode Konzervatorski zavod iz Šibenika i Ministarstvo kulture RH koji pripremaju o tome potrebnu dokumentaciju i šalju je u Pariz.

 - Dođe li Bucavac na UNESCO-ovu listu to će biti baš velika stvar. U svakom smislu. Primoštenski vinogradi bili bi drugi zaštićeni vinogradi na cijelom svijetu, jedan od dva lokaliteta s lozom na cijeloj zemaljskoj kugli koja su proglašena svjetskom baštinom. Do sada su jedino vinogradi na Azorima ušli na UNESCO-ovu listu zaštićenih kulturnih krajolika - veli Ante Gracin.

Prva dokumentacija je poslana UNESCO-u u Pariz još u veljači prošle godine i u stalnim su kontaktima s Ministarstvom i Zavodom iz Šibenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 15:24