StoryEditor
ŽivotKad ‘upeče‘

Nikako se ne uspijevate rashladiti? Dok ne dočekamo pad temperatura, možete se poslužiti nekim trikovima u udobnosti doma, nije sve ni u klima uređaju

Piše PSD
3. kolovoza 2020. - 16:40
Shutterstock

Posljednjih dana bilo je pakleno vruće.

Ljeto je, pa i priliči, reći će jedni, dok će drugi psovati svaki put kad trebaju napustiti klimatiziranu prostoriju. Što nije uvijek ni opcija, blagodati klima uređaja ograničene su, a tu je i "sitnica" koja će doći u obliku računa za struju...

A koliko god ulagali u ventilatore, služili se bizarnim savjetima poput korištenja ledenih obloga kada za to nema potrebe, postoji nekoliko "trikova" koji su uvijek na snazi, učinkoviti i dostupni. Neke od njih izdvaja domino, a sigurno ste ih i sami isprobali. Nije zgorega podsjetiti se, naročito kad opaljenost suncem suzbije rad moždanih vijuga.

1. Manjak svjetla

Zamračite sobe i pomirite se s tim da se morate naviknuti funkcionirati uz nešto slabiji izvor svjetla. U obzir ne dolazi ni umjetno svjetlo, a pogotovo ne ono danje - od 11 do 17 sati zatvorite sve postojeće rolete u kući.

2. Prozračna posteljina

Inače je posteljinu potrebno prati jednom tjedno, a ljeti, naročito ako se više znojite, dvaput. Legnete li u zamračenu i prozračenu prostoriju na svježe opranu posteljinu od lana ili pamuka, neće vam trebati klima uređaj. Izbjegavajte sintetičke materijale poput poliestera, pa i kad je odjeća u pitanju, a pazite i da vam nije tijesna.

3. Neka zrak cirkulira

Pobrinite se da su sve prostorije dobro prozračene, a koristite li ventilator, poslužite se starim trikom - stavite ispred njega posudicu s ledom. On neće sniziti temperaturu u prostoriji, ali će se zato pobrinuti da zrak cirkulira. Preko noći, ukoliko je to moguće, obavezno otvorite prozore jer je zrak vani hladniji od onoga u kući, ali zato ih u najvruće sate zatvorite.

4. Umjereno hladan tuš

Tuširajte se u mlakoj, umjereno hladnoj vodi. Možete snižavati temperaturu tijekom boravka u tušu, kako se tijelo navikava. Proizvode za njegu kože na uljnoj bazi zamijenite s onima na bazi vode. Kad možete, čuvajte sve poput maski za lice, termalnih vodica i gelova za njegu kože u hladnjaku. 

I, dakako, pijte dovoljne količine vode.

5. Mali kućanski aparati

Pećnica, fen, peglo za odjeću... Zaboravite na njihovo korištenje u sate kad se "ne može disati od vrućine". I najmanji kućanski aparat može podići temperaturu u prostoriji, a to vam za ljetnih mjeseci ne treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 13:27