StoryEditor
ŽivotProblematičan potez

Napravite kućni 'test' i otkrijte uništava li vam standardni jutarnji ritual zdravlje kože: ako se borite s ovim simptomima, definitivno je vrijeme da zaboravite na njega

Piše J. V.
8. studenog 2019. - 08:30
shutterstock_1170991717

Ono za čime mnogi ne idu kad je u pitanju njega kože, promjene su koje donose godišnja doba. Rutina od koje ste blistali ovoga ljeta može u jesen, a naročito u zimu biti potpuno pogrešan odabir. Prevrtljivo vrijeme baca nas u trošak, no prije nego se razbacate u parfumeriji i iskeširate iznos za najhranjiviju kremu koja postoji na tržištu - najprije preispitajte vlastitu rutinu njege kože.

"Zima nastupa naglo, a najveći problem za kožu pritom je opadanje vlažnosti u zraku - sa otprilike 80 padne na 20%", objašnjava dermatologinja slavnih i profesorica na Yaleu, doktorica Macrene Alexiades za StyleCaster.

U prijevodu, to bi značilo kako trebate povećati stupanj hidratacije kože. Prije nego krenete nanositi još jedan sloj kreme, promislite o tome radite li ostale korake "po propisu". Kokretno, je li moguće da griješite u jednom koraku koji ne biste ni pomislili dovesti u pitanje?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Catch me here all day #SelfCareSunday ?#regram @thepouf

Objavu dijeli Allure Magazine (@allure)

A radi se o onom osnovnom. Zimi, naime, određeni tipovi kože jednostavno ne podnose prečesto čišćenje, odnosno umivanje.

Ako ste navikli prati lice navečer i ujutro, možda biste trebali razmisliti. Dok je navečer nužno skinuti s lica svu prljavštinu, brojni dermatolozi onima koji se muče sa suhoćom kože ili pak površinski masnom, ali dubinski dehidriranom kožom, ujutro uopće ne bi preporučili čišćenje, naročito ne umivanje vodom koja samo može dodatno isušiti kožu lica.

Pretjerano čišćenje, kažu, može biti jednako štetno kao i manjak njega.

Koliko često biste se trebali umivati?

Bez obzira na tip kože, odgovor je - minimalno jedan put na dan. Umivanjem ćete odstraniti prljavštine, višak ulja, šminku i znoj koji su se nakupili na vašoj koži tijekom dana. Preporučuje se to obaviti navečer, prije lijeganja u krevet.

Upitno je, dakle, ono jutarnje umivanje. 

"Nema potrebe da ponovno perete lice ujutro jer nema ničeg poput šminke ili UV zaštite što biste trebali odstraniti. Prirodna ulja koja naša koža proizvoidi dobra su za nju - ona su prva linija obrane kad je riječ o vanjskim faktorima", tvrdi kozmetičarka Athena Hewett za Allure.

Dermatologinja Loretta Ciraldo ne slaže se. Stručnjakinja tvrdi ovo: "Čišćenje dvaput na dan uklanja zagađivače i iritanse kojima je naša koža izložena 24 sata na dan, čak i kad spavamo." Unutarnje, "kućne" zagađivače, prašinu i ulje navodi kao glavne razloge zašto bi se ujutro trebali umivati.

Kako, prema tome, riješiti ovu dilemu? Trebao bi vam pomoći ovaj malo "test".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Allure Magazine (@allure)

Naime, ukoliko primijetite da vam je koža ujutro ekstra suha, da se peruta ili da zateže, preskočite vodu. Ukoliko inzistirate na čišćenju, poslužite se blagim uljem za čišćenje, ali ako redovito mijenjate jastučnicu, pranje komodno možete preskočiti. Nanesite tanki sloj hidratantne kreme umjesto toga, a ako se ne možete razbuditi, poslužite se kapima za vlaženje očiju umjesto toga.

Budući da voda dodatno isušuje lice, pobrinite se da vaš čistač ne ide u tom smjeru. Izbjegavajte sve one "umivalice" koje sadrže sapune i koji bi ju lišili prirodnih ulja - najbolji su nježni čistači koji ne skidaju barijeru, već ju njeguju i dodatno hidratiziraju. "Opasni" su najčešće oni za masnu kožu i protiv akni, mitesera i nečistoća.

Jer situacija je sljedeća - ako naša koža nakon umivanja ostane potpuno lišena svojih prirodnih ulja, ta isušenost rezultirat će dodatnom proizvodnjom masnoća, pa će se ona čak i brže zamastiti. I masna koža može biti dehidrirana, stoga zaobilazite agresivne proizvode u širokome luku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Skincare.com (@skincare)

Umivanje nikada ne bi smjelo rezultirati crvenom, suhom i zatezajućom kožom - ako je ovo slučaj, vjerojatno pretjerujete s čišćenjem. Naročito ako ste primijetili suhe predijele koji se ljušte, tada koža vapi za pomoći.

Zimi se preporučuje umjesto "običnih" pjenastih gelova za umivanje prijeći na one uljne ili u balzamu. Oni neće narušiti prirodnu barijeru kože, ostavit će ju mekanom i hidriranom i u danima kad ju bura, klima i nedostatak vode u organizmu tjeraju "preko ruba".

item - id = 632004
related id = 0 -> 1119716
related id = 1 -> 1078374
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2021 06:00