StoryEditor
ŽivotKREATIVNA I NESPUTANA

Mirna Sišul stvarno radi genijalne stvari! Slikarica se s platna prebacila na odjeću i svih ostavila bez teksta, pogledajte zašto

20. srpnja 2019. - 16:04

"Sanjati, čuditi se igrati, dopustiti kiši da svojim tankim strelicama donese radost, veselje, suncu da preplavi jutro. Pretvoriti dan u pjesmu, u spontani niz boja koje ocrtavaju misli te oslikati stvarnost kroz nestašnu energiju pozitivizma i taj poletni svijet čudesan i opojan staviti na platno, karakteristika je ovog slikarstva".

Tim riječima povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin sjajno je opisala umjetnički opus riječke samostalne umjetnice Mirne Sišul čiji radovi doslovce pršte vedrinom i optimizmom podsjećajući nas da smo privilegirani jer živimo u prekrasnom svijetu.

Uvjerit ćete se u to ako pogledate njezina platna, printeve, a odnedavno i Mirnine prepoznatljive motive i bolje aplicirane na kišobranima, tapetima za interijere, čak i odjeći poput tunika i gegica, i kao najnovije - na torbama i kupaćim kostimima što će oduševiti žensku populaciju.

- Kako ove godine obilježavam 20 godina od početka mog javnog slikarskog puta, dopustila sam sama sebi da krenem u potpuno novi segment – u modu.

Tako je došla ideja za fashion boutique. 'It's all about art' – sve proizlazi iz moje umjetnosti… boja, kolorita - otkrila je Mirna koja je na torbe, kupaće kostime, tunike... prenijela svoje slike 'zaraznog optimizma i prštave dječje energije'.

Slikarstvo, interijeri, moda...

Mirna je završila Akademiju primijenjene umjetnosti, a školovanje je započela kao jedna od prvih polaznica škole za primijenjenu umjetnost u rodnoj Rijeci.

Svojim djelima, koja se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama širom svijeta, spaja različite umjetničke forme: slikarstvo, uređenje interijera i modni dizajn.

- Radim slušajući glazbu. To je moj pokretač, bez toga ne mogu i to uvelike obilježuje moje slike, moj rad - kazala je ova autorica četrdeset samostalnih izložbi diljem Hrvatske i Europe te dobitnica više desetaka nagrada za slikarstvo.

Publika i likovna kritika zaista vole Mirnino stvaralaštvo. Kako je primijetila Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti, radovi Mirne Sišul izviru iz njezina poetičnog slikarskog svijeta u kojem se ona kreće radoznalošću djeteta, ali i znalačkom lakoćom likovnog profesionalca.

- Osim što je „slikarstvo priče“, zbog svoje boje ono je i „zvučno slikarstvo“. Ovdje, boja se može „čuti“. I to ne samo jedna, nego cijeli orkestar, pa to slikarstvu Mirne Sišul i njegovu bogatom vizualnom doživljaju daje jednu sasvim novu dimenziju - njezin je komentar na čudesni Riječanke Mirne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 09:49