StoryEditor
ŽivotPrva pomoć

Koliko dugo gel za dezinfekciju djeluje? Čim dotaknete prvi predmet gotovo je, ali to ne znači da ga trebate prestati koristiti, pazite na ove detalje

Piše J. V.
9. lipnja 2020. - 10:24

U mjesecima koji su prethodili koristili smo, baš kao i mnogi oko nas, gelove za dezinfekciju ruku. Oni su nas, nakon što smo počeli izlaziti iz karantene, dočekali i na ulazima u veliku većinu javnih prostora. Nezaobilazan su detalj u trgovačkim centrima, uredi su svojim zaposlenicima također omogućili ovu zaštitu.

Ali o kakvoj vrsti zaštite točno pričamo?

Gel za dezinfekciju ruku, od samog početka pandemije koronavirusa tvrde stručnjaci, nije idealna vrsta zaštite. Dapače, u svakoj situaciji u kojoj je to moguće, preporučuje se korištenje sapuna i tople vode. Sapun, dokazano je, ispire virus s lakoćom. Gel za dezinfekciju ruku onesposobljava aktivan virus ukoliko je u njegovu sastavu barem 60% alkohola.

No koliko dugo ta zaštita traje?

Odgovor bi vas mogao neugodno iznenaditi. Dapače, i navesti vas možda da preispitate sav novac koji ste "utukli" u bočice koje su vam postale neizostavan detalj u torbama, automobilima i na radnim stolovima. Gel za dezinfekciju ruku, naime, ne djeluje ništa duže od nekoliko minuta, odnosno do trenutka kada dotaknete neku drugu površinu.

Prema istraživanju provedenom 2010., piše The Healthy, većina živi u uvjerenju da gel za dezinfekciju djeluje dulje no što je to slučaj. Danas je ovu zabludu, tvrde stručnjaci, važnije nego ikada raščistiti.

- Gelovi za dezinfekciju ruku pristojna su i zgodna alternativa sapunu i vodi. Ideja je ta da kad sapun nije dostupan, posegnete za gelom, objašnjava Philip Tierno, profesor na Odsjeku za patologiju New York Langone Medical Centera.

Dok sapun i voda doslovce ispiru viruse u odvod, gelovi ubijaju ono što se na rukama nalazi u tom trenutku. Potrebna je izdašna količina i važno je trljati između prstiju i oko nokata. Gel se osuši i ruke uistinu jesu dezinficirane.

Ali koliko dugo to traje?

Zabluda kako možete mirne duše nastaviti s uobičajenim aktivnostima upravo je to - zabluda. Ukoliko dotaknete neku drugu kontaminiranu površinu, morate ponoviti proces. Isto vrijedi i sa sapunom i vodom, što značajno umanjuje uvjerenje da smo "zaštićeni" redovitim održavanjem higijene. U prosjeku to traje - nekoliko minuta.

Ponovna kontaminacija itekako je moguća, i zato je važno redovito dezinficirati i površine kojima smo okruženi. Paziti naročito treba na one predmete koje dodiruje veća količina ljudi poput vrata lifta, kvake od ulaza u portun, rukohvata i pultova.

Prije jedenja, pijenja ili dodirivanja lica na javnome mjestu, operite ruke ili se poslužite gelom za dezinfekciju ruku. Nema veze ako ste ruke oprali ili ih dezinficirali prije 15ak minuta - učinite to ponovno. Djelovanje proizvoda u koje se toliko uzdamo traje manje nego što smo mislili.

item - id = 1025524
related id = 0 -> 1130109
related id = 1 -> 1130104
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 09:14