Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
ŽivotVeliko opterećenje

Jeste li primijetili ovu promjenu na Netflixu? Vjerovali ili ne, i to je posljedica pandemije koronavirusa, evo na koji način ‘režu‘ promet

Piše Tanja Šimundić Bendić
24. ožujka 2020. - 20:20

Posljedice djelovanja koronavirusa doslovce se osjećaju u svim segmentima naših života, i to u tolikoj mjeri da se restrikcijama pridružio i streaming div, popularni Netflix. Zbog enormnog povećanja prometa na mrežama, kao rezultata globalne izolacije, samoizolacije i karantene, Netflix je najavio da će tijekom idućih dana srezati promet na europskom području, pokušavajući na taj način rasteretiti internet.

Pritisak koji se javio zbog ostajanja u kući stotina tisuća ljudi neminovno je doveo do iznimnog porasta prometa na mrežama. Točnije, priličnog zagušenja, koje je moralo rezultirati određenim promptnim reakcijama. Streaming div odlučio je srezati promet u Europi za čak 25 posto na mrežama. Time će se, objašnjava se iz tvrtke, pokušati smanjiti pritisak na pružatelje internetskih usluga (IPS), koji su postali direktne kolateralne žrtve koronina megadjelovanja.

Za sada je promet smanjen na mrežama u Italiji i Španjolskoj, i to za jednu četvrtinu, a u sljedećih nekoliko dana to će učiniti i u ostatku Europe. Uklanjanje najviše razine propusnosti podataka u idućih 30 dana odrazit će se na malo opadanje u video kvaliteti u Netflixovim kategorijama. Taj svoj potez objasnili su riječima kako im je cilj održati kvalitetu usluge za svoje članove, podržavajući IPS, koji se momentalno bori s ogromnim pritiskom na svoje mreže.

– Nastavit ćemo funkcionirati sa svim drugim mrežama sve dok se ne suoče sa svojim problemima – naveli su u Netflixu, otkrivajući kako su od svojih partnera iz Latinske Amerike već i prije dobili zahtjev za smanjenje širine propusnosti. No, nisu svi tako postupili. Drugi su željeli, navode, nastaviti s poslom kao da se ništa ne događa. Netflix je uistinu streaming div, s 42 milijuna pretplatnika u Europi, Africi i na Bliskom istoku, kako pokazuju podaci s kraja prvog kvartala 2019. godine. Većina od tog broja je u Europi.

#NETFLIX#KORONAVIRUS

Izdvojeno