StoryEditor
Životpolusatni koktel

Duple najavio novo izdanje kultne emisije: Dobro jutro svi vi koji redovito perete zube, ovo je prva garažna ‘Izgubljena Ka-El-Arantena‘!

Piše Vinko Paić
28. ožujka 2020. - 18:04
Ta radnja mi je bila odma priko puta kuće. Tamo sam kupija sva svoja najvažnija prijevozna sredstva, prvo ”kozu” – Apn 6, pa prvu ”peglicu”, kasnije i Twinga, kojeg i dan-danas vozimPrivatni album

- Dobro jutro Splite grade, dobro jutro svi vi koji redovito perete zube, ovo je prva garažna “Izgubljena Ka-El-Arantena”!

Emisija koja donosi neke od stvari koje su snimljene i zaboravljene od mnogih, uključujući i samog autora. Malo sam se igra doma, jebiga, a šta ću drugo radit, i napravija polusatni radijski koktel u borbi protiv korone. Želim vam ugodno ispijanje, živili mi - ovim je riječima radijski voditelj Damir Duplančić na svom Facebooku profilu najavio prvo izdanje kultne “Izgubljene generacije”, koju sada možete slušati na internetu.

Vijest o obnovljenoj emisiji najviše je razveselila one koji su je svake srijede slušali na Radio Dalmaciji, sve do studenoga prošle godine, kad je Duplančić zbog neslaganja s uređivačkom politikom tog radija potpisao sporazumni raskid ugovora.

Za sve su bila sporna dva detalja: recitacija njegove pionirske zakletve i glazba Milivoja Miće Markovića iz nekadašnje televizijske serije “Otpisani”, snimljene 1974. godine u produkciji televizije Beograd, koja prati avanture mladih ilegalaca u okupiranom Beogradu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dupli ih je uvrstio u ovo najnovije izdanje “Izgubljene” te nam najavljuje da će i u idućim tjednima objavljivati emisije, što mu sada, kada svi moramo ostati doma, dobro dođe da skrati vrijeme.

- Radi se o jednom simpatičnom arhivskom kolažu od pola sata za sve zaljubljenike u Split, neka druga, lipša i bezbrižnija vrimena…

- Možda krenem i s emitiranjem uživo, kod mene vam to ide bez voznog reda i plana, takav je i moj život. Imam toliko arhivskog materijala vridnog za poslušati. Sad kad se čujem na nekim starim snimkama, zvučim sam sebi čudno. Sićan se da sam nakon prve emisije reka da bi sebe potira s radija koliko sam bija mlad, zelen, neiskusan i pod tremom, bilo je to 2000. godine, prisjeća se Duplančić.

image
Bili smo ludi za tim balunom. Zvao se Super Tele. Napravljen je od plastike i toliko je bija lagan da ste ga mogli svuda nabijat po gradu i ne bi mu se ništa dogodilo
Privatni album

S vremenom je treme nestalo, a njegova je “Izgubljena generacija” postala jedan od simbola Splita. U 20 godina emitiranja promijenila je dvije radiopostaje i preko članaka Slobodne Dalmacije ispričala pregršt zanimljivih anegdota i događaja u gradu podno Marjana, koji datiraju još tamo od pedesetih godina prošlog stoljeća.

- Meni je tata reka da vrime ide puno brzo i da se zato on voli vraćat nazad - ovim riječima simpatičnog dječjeg glasa započinjala je uvodna špica emisije za koju je televizijski urednik Đelo Hadžiselimović rekao da je slikovnica puna okusa i mirisa, koja se ne čita nego diše.

Za potrebe ovog teksta zamolili smo Damira da nam odškrine vrata te svoje bogate slikovnice, zagrebali smo s njime tek jedan mali dio prošlosti i u ovom se vremeplovu vratili pedesetak godina natrag u Split. 

image
U to vrijeme nije bilo mobitela, nije se moglo obavijestiti roditelje kuda se krećemo. Mater i otac obično bi na stolu ostavili poruku kad bi išli na posal
Privatni album
#IZGUBLJENA GENERACIJA#DAMIR DUPLANČIĆ#IZGUBLJENA KA-EL-ARANTENA

Izdvojeno

27. svibanj 2020 15:07