StoryEditor
ZdravljeKonstantna potreba

Vječno ste žedni? Ako pijete dovoljnu količinu vode, razlozi bi se mogli skrivati i u simptomima nekih bolesti poput dijabetesa i anemije

Piše PSD
26. lipnja 2020. - 22:25
AFP

Nije ništa neobično ljeti konzumirati poveće količine tekućine. Uz sav znoj koji gubimo boraveći na temperaturama koje oni koji ih najslabije podnose vole nazivati i "paklenima", ne iznenađuje što našemu tijelu treba više nego u drugačijim uvjetima.

No što kada potreba prekomjerno naraste? Nenadano, pa se pokušavate prisjetiti koliko ste uopće čaša vode konzumirali. Osjećate da vam se trbuh napuhuje, da ste pretjerali s tekućinom, a tijelo vam "traži" još? Možda biste ipak trebali posjetiti liječnika, jer neki od razloga, kako piše Rafinery29, mogli bi biti sljedeći:

1. Dijabetes

Prvi simptomi bolesti su učestalo mokrenje, gubitak tjelesne težine i umor, ali i prekomjerna žeđ. Kad je razina inzulina niska, glukoza se ne može metabolizirati, stoga i bubrezi moraju prekomjerno "raditi", tumači jednostavno endokrinologinja Erica Hall. Oni u tom slučaju "vuku" veću količinu vode iz tkiva, što može rezultirati i dehidracijom.

2. Dehidracija

Možda je očito, ali treba imati na pameti i poteze koji mogu dodatno izazvati i/ili potaknuti ovo stanje. Obratite pažnju na vrućinu, pretjeranu fizičku aktivnost, povraćanje i proljev. Ako vas boli glava, imate ekstremno suha usta, a urin vam je sličniji boji bananine kore nego banane (trik za raspoznavanje), pripazite na unos tekućine.

3. Suha usta

Određeni lijekovi, poput antihistaminika, mogu vaša usta lišiti vlage, ali pridonosi tomu i pojačano hrkanje te disanje na usta. Ako češće imate ovaj simptom, a pijete dovoljnu količinu vode (osam čaša dnevno), potražite liječnički savjet.

4. Anemija

Stanje je rezultat manjka crvenih krvnih stanica u tijelu, što rezultira i manjkom željeza. Jedan od simptoma pojačani je umor do kojeg i dolazi jer do organa ne dolazi dovoljna količina kisika.

Ključni "simptom" kod anemičnih ljudi je pojačana želja za - ledom. To, naravno, ne mora nužno biti tako, no ako imate često ovu neobjašnjivu želju, možda biste trebali projeriti krvnu sliku. U riskantnim skupinama su žene s jačim menstrualnim ciklusom i obilnim menstruacijama, ali i oni koji ne jedu dovoljne količine željeza.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 09:10