StoryEditor
ZdravljeMedicinski fenomeni

‘Ne bacajte novce uzalud!‘: liječnik osječkog KBC-a objasnio točno kako ćemo se obraniti od virusa, jedan popularni način je potpuno beskoristan

Piše PSD
28. veljače 2020. - 08:28

Liječnik iz KBC-a Osijek Igor Berecki koji uvijek na duhovit i zanimljiv način objašnjava medicinske fenomene ovaj je put educirao zašto je bolje koristiti obični sapun i vodu nego dezinficijens u obrani od koronavirusa.  

- Neki dan je u jednoj grupi objavljeno istraživanje u kojem je pokazano kako topla voda i sapun najbolje smanjuju broj bakterija na rukama. Bio je to usporedni test u kojem je izmedu ostalog sudjelovao i antiseptički gel. E, sad, sapun i topla voda su ga dotukle. Pitanje je bilo zašto je to tako, ali nitko nije dao odgovor na pitanje: zašto su topla voda + sapun bolji dezificijens za ruke od gelova?'' - podsjetio je Berecki na pitanje te odmah dao i odgovor.

- Voda (tekuća voda) i sapun peru ruke - dakle, skidaju s kože sve što se na njoj nalazi: i mikroorganzime i prljavštinu i stare stanice kože koja je hranilište za mikroorganizme.

Utrljavanje gela pak ne skida ništa, nego samo po koži razmazuje iste bakterije i viruse, često ih gurajući još dublje u pore, gdje se onda uspješnije "skrivaju" od dezinfekcijskog učinka. Ista priča je i s utrljavanjem Plivasepta. Dakle, prvo oprati ruke tekućom vodom i sapunom, posušiti ih, a onda po čistim rukama trljajte kakav god dezinficijens želite, posve je svejedno -  objasnio je Berecki. 

I za kraj dodao da ''tzv. "antibakterijski" sapuni ne ubijaju niti jednu jedinu bakteriju više nego sapuni koji ne nose taj naziv.

- Ne bacajte novce uzalud! - poučava liječnik. 

item - id = 1006109
related id = 0 -> 1025524
related id = 1 -> 1028008
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 13:15