StoryEditor
Zdravljezaštita i njega

Isušene ruke od dezinficijensa njegujete hidratantnom kremom? Stručnjaci su podijeljeni po pitanju ove kombinacije, evo na što biste trebali paziti

Piše PSD
6. svibnja 2020. - 19:18
Shutterstock

Dok mjere lagano popuštaju, redovito i temeljito pranje ruku i dalje bi trebalo biti dio naše svakodnevne rutine (i to ne samo zbog zaštite od opasnog koronavirusa), a dobra vijest je i da su sredstva za dezinfekciju napokon dostupna na policama trgovina i to po nešto pristupačnijim cijenama nego li prethodnih tjedana.

Potražnja za dezinfekcijskim sredstvima, u strahu od zaraze, u prvom je tromjesečju 2020. doživjela svoj vrhunac, a uobičajenu make-up rutinu zamijenio je ovaj jedan jedini proizvod. Bilo da ste ga panično koristili tijekom svojih boravaka van domova ili ste ga pak s mjerom nanosili isključivo nakon što ste dodirivali sumnjive predmete u javnom prostoru, zasigurno ste primijetili da njegovo korištenje nepovoljno djeluje na teksturu naše kože i ubrzano je isušuje. Tom problemu lako se moglo doskočiti širokim izborom dostupnih hranjivih i hidratantnih krema, no jeste li se zapitali umanjuju li kreme pri tome zaštitnu moć dezinfekcijskih sredstava.

Ako jeste, niste jedini, a evo što o toj temu kažu stručnjaci.

Djelovanje dezinficijensa

Nekoliko je osnovnih pravila kako nanijeti dezinfekcijsko sredstvo na svoje ruke kako bi ono moglo potpuno djelovati i zaštiti nas.

Iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti CDC korištenje gela za dezinfekciju uspoređuju s korištenjem krema za sunčanje i tendencijom ljudi da ih nedovoljno ili nesavjesno razmažu te samim time dio proizvoda ostane neiskorišten. Također, stručnjaci iz CDC-a naglašavaju da ako su ruke jako zaprljane ili masne, sredstva za čišćenje ruku možda neće djelovati ispravno i pružiti nam adekvatnu zaštitu, a kada je u pitanju kombinacija korištenja dezinficijensa i drugih proizvoda, smatraju da ima smisla u zaključku da direktno nanošenje hidratantne kreme na ruke nakon korištenja dezinfekcijskog sredstva može poremetiti njegovo djelovanje.

Kozmetičarka Ginger King slaže se s ovim zaključkom iako naglašava da ne postoje konkretni dokazi da kreme za ruke onemogućuju djelovanje dezinficijensa.

- Alkohol ubija bakterije i viruse, ali ako postoji još jedan 'medij' na koji se mogu dočepati, poput krema za ruke, bakterije će moći preživjeti, zaključuje King.

Teoretski, to bi značilo da hidratanata krema može poremetiti djelovanje sredstva za dezinfekciju, no prema mišljenju brojnih stručnjaka, to je malo vjerojatno. Jedna od pobornica ove ideje je i kozmetičarka Ni'kita Wilson koja smatra da djelovanje sredstva za dezinfekciju ne bi trebalo biti umanjeno zbog prisustva kreme za hidrataciju.

Zaštita i njega

Ipak, neka pravila prilikom korištenja ova dva sredstva u kombinaciji morala bi se poštivati kako bi njihovo djelovanje bilo zajamčeno, a evo što preporučuju dermatolozi.

Susan Mayou, dermatologinja na Cadogan klinici u Londonu naglašava da je iznimno bitno sačekati da se sredstvo za dezinfekciju na rukama osuši prije no što nanesemo kremu kako bismo mu dozvolili da ono djeluje.

- Kako bi gel za ruke bio učinkovit, trebate primijeniti točnu količinu koja je propisana na poleđini proizvoda, savjetuje njujorški dermatolog Joshua Zeichner ponavljajući savjete CDC-a. "Nikada ne zaboravite sredstvo za dezinfekciju nanijeti na čiste ruke jer ulje, masti, prljavština ili čak ovlaživači mogu blokirati njihovu učinkovitost", zaključuje Zeichner.

#HIDRATANTNA KREMA#DEZINFEKCIJSKO SREDSTVO#ZAŠTITA I NJEGA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 19:39