StoryEditor
ZdravljeMORAJU SVIH TESTIRATI

Britanski frizeri alarmiraju da su brojne mušterije, nakon preboljenog Covida, razvile alergijske reakcije na boju za kosu, Gema svjedoči: Otpadali su mi slojevi kože!

Piše M.P.
24. rujna 2021. - 09:16

Frizeri diljem Velike Britanije počeli su prijavljivati kako neki njihovi klijenti, koji su preboljeli covid-19, nakon bojanja kose imaju nove, ozbiljne alergijske reakcije poput osipa i opeklina.

Kako prenosi BBC, znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu zbog svega navedenoga istražuju može li i kako bolest, tj, koronavirus, reprogramirati naš imunološki sustav.

Britanska udruga koja zastupa frizere i kozmetičare upozorava sve zaposlene u tim strukama da obavezno provedu dodatne epikutane testove (tzv. patch test), kako bi izbjegli moguće sudske postupke.

Epikutani test služi za dokazivanje kasne reakcije preosjetljivosti na kontaktne alergene - na kožu leđa lijepe se flasteri s alergenima, a test se očitava nakon 48 i 72 sata.

Iako već deset godina koristi istu boju za kosu, Gemma, koja je preboljela covid-19, imala je reakciju na tzv. patch testu.

Iz njezina frizerskog salona kažu kako su im već četiri klijenta imala isti problem otkako su započeli provoditi spomenuto alergološko testiranje.

- Dan poslije testa osjetila sam kako mi koža iza uha gori, a kako je vrijeme prolazilo, stvar se samo pogoršavala... Doslovce su mi otpadali slojevi kože - izjavila je Gemma.

- Ovo nije izolirani incident i zato su testiranja u mom salonu obavezna - kaže Gemmina frizerka Stacey Klein.

item - id = 1129696
related id = 0 -> 1135962
related id = 1 -> 1135705
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 14:49