StoryEditor
ViralPoruka obišla svijet

Ako se osjećate nemirno, pročitajte poruku liječnika specijalista za zarazne bolesti: Epidemija koronavirusa nije ni blizu gotova, ali se ne bojim

Piše PSD
13. ožujka 2020. - 13:43

Globalna epidemija koronavirusa utjecala je ne samo na živote ljudi u smislu obavljanja dnevnih dužnosti, odmora i razonode, već se uvukla i tamo gdje može učiniti podjednaku ili veću štetu, u stanje svijesti stanovnika planeta.

Ne samo da je zavladao strah, stanje slično panici ili barem njenim začecima opipljivo je. Bili to kilometarski redovi u trgovinama, zabrinuti telefonski pozivi ili prepuštanje mislima o najcrnjim scenarijima koje ste čuli u prolazu, činjenica je da vlada nemir.

A činjenica je i da se protiv tog opasnog stanja možemo boriti samo znanjem. Stoga su nam informacije iz provjerenih izvora i savjeti onih koji bi jedini u ovim trenucima trebali ljudima i slati poruke, najvažniji.

Kanadski liječnik epidemiolog Abdu Sharkawy napisao je jednu poruku u kojoj sažima sve što se trenutno događa u svijetu te daje savjete onima koji se osjećaju preplašeno. Ona je u međuvremenu postala viralna.

Prenosimo ju u cijelosti:

"Liječnik sam i specijalist za zarazne bolesti. U ovom sam poslu preko 20 godina i bolesne pacijente viđam na dnevnoj bazi. Radio sam u gradskim bolnicama i najgorim afričkim slamovima. HIV, hepatitis, tuberkuloza, SARS, ospice, herpes zoster, difterija... Malo je toga čemu nisam bio izložen u svojoj karijeri. I malo me toga, osim SARS-a, natjeralo da se osjećam ranjivo, preplašeno ili neutješno.

Ne bojim se COVIDA-19. Zabrinut sam samo zbog implikacija koje ova nova zaraza izaziva i koje su se raširile svijetom te kontinuirano nalaze na plodno tlo. S pravom sam zabrinut za naše starije, za one narušenoga zdravlja koji najviše pate. No COVIDA-19 se ne bojim.

Ono čega se bojim su gubitak razuma i val straha koji su se pojavili u društvenim masama, a iz čega proizlazi nezaustavljiva navala panike, masovnog kupovanja suludih količina ičega što može napuniti skloništa u postapokaliptičnom svijetu. Bojim se jer su iz bolnica ukradene zaštitne maske i oni najpotrebniji ih nemaju. Nemaju ih zdravstveni djelatnici koji na dnevnoj bazi rade s ugroženim pacijentima, a one se šetkaraju aerodromima, šoping centrima i kafićima, izazivajući kod ostatka prolaznika još više straha i sumnje. 

Bojim se navale na naše bolnice, navale onih koji "vjerojatno nemaju virus, ali rado bi se provjerili, jer, znate, nikad ne možete biti sigurni..." dok u redu čekaju srčani bolesnici, oni s upalom pluća i udarima koji će platiti cijenu pretrpanih hitnih prijema s taman onoliko doktora i medicinskih sestara koji uspijevaju sve držati pod kontrolom.

Bojim se da će restrikcije postati takve da će vjenčanja biti odgođena, mature propuštene te da se obitelji neće okupiti. Kad smo već kod toga, i ona velika zabava koju znamo pod imenom Olimpijske igre... Moglo bi i to propasti. Možete li to uopće zamisliti?

Bojim se da će strah od epidemije ograničiti trgovinu, da će naštetiti poslovnim partnerstvima u više sektora, malim poduzetnicima i u konačnici kulminiati globalnom recesijom.

No ono čega se najviše bojim je poruka koju šaljemo svojoj djeci kad je u pitanju suočavanje sa strahovima. Umjesto razuma, racionalnosti, otvorenosti uma i altruizma, poručujemo im da paničare i da se boje, da sumnjaju i reagiraju u svom interesu.

Epidemija COVIDA-19 nije ni blizu gotova. On će uskoro doći do vašega grada, bolnice, prijatelja, čak i člana obitelji. Očekujte ga. Prestanite čekati da vas iznenadi. Činjenica je da vam sami virus vjerojatno neće naštetiti jednom kad stigne. Ali naša vlastita onašanja i "borba za sebe iznad svega drugoga" hoće, taj se stav pokazao pogubnim.

Molim vas. Zamijenite strah razumom, paniku strpljenjem i nesigurnosti informiranjem. Imamo priliku naučiti mnogo o zdravlju, higijeni i ograničiti širenje ogromnog broja zaraznih bolesti u našemu društvu. Pokušajmo ovome izazovu pristupiti zajedničkim snagama i u najboljem duhu brige za druge, strpljenja, a iznad svega, truda u pronalasku istine, činjenica i znanja kao opreku spekulacijama i sklonosti proglašenja katastrofe.

Činjenice, ne strah. Čiste ruke. Otvorena srca.

Naša djeca bit će nam zahvalna na tomu", stoji u objavi koja je obišla svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2021 10:10