StoryEditor
Trendbez otpada

Za uzgoj začina ne treba vam vrt: bilje možete uzgojiti i samo uz pomoć staklenke, vode i sunčeve energije, a ove aromatične vrste najlakše uspijevaju

Piše Ivana Tolj
20. svibnja 2020. - 10:15
Shutterstock

'Zero waste' ili pokret 'bez otpada' sigurno vam nije strana praksa, posebice ako brinete za očuvanje okoliša i prakticirate ponovnu upotrebu stvari ili njihovu prenamjenu u druge svrhe. Kompostiranje i i odlaganje što manje stvari za reciklažu odličan su korak ka prakticiranju spomenutog koncepta, no još je jedan zanimljiv način kako svakodnevnim djelovanjem možete doprinijeti stvaranju manjih količina otpada.

Koliko često kupujete začine? Volite li one u staklenim ili plastičnim bočicama? Ili su vam draži u papirnatim vrećicama?

Začini su neizostavan dio kuhinje, i malo koji gurman ne bi ih poželio imati zasađene na svom balkonu ili u vrtu. Ali što kada bismo vam rekli da vam za uzgoj velikog broja začina ne treba ni vrt, ni zemlja, niti razni stakleni/plastični/papirnati otpad? Tako je, brojne začine možete imati u svom domu, i do godine dana, i to uz pomoć isključivo staklene posude i vode. A evo i kako te koji su začini za to najbolji.

Začinsko bilje u vodi

Osim svježe vode i staklene posude, jedino što će vam trebati za uzgoj začina kod kuće jest sunčeva energija. Reznice bilja, koje ste odabrali, odložite u staklenu posudu koju ste prethodno napunili vodom. Posuda ne treba biti prevelika, dovoljno je da bilje ima dovoljno prostora te da je nekoliko centimetara uronjeno u vodu. Pobrinite se da staklenka sa začinskim biljem bude izložena sunčevoj svjetlosti, barem šest sati dnevno, a povremeno škaricama odrežite vrhove bilja kako bi ono moglo nanovo rasti.

Vrste bilja koje možete na ovaj način uzgajati su brojne, a sve se mogu uvrstiti u svakodnevnu kuhinju.

Paprena metvica jedan je od začina koji će vam odlično poslužiti kao dodatak osvježavajućim napitcima, kolačima ili jednostavno kao izvor opojnog mirisa, a u staklenoj posudi može izdržati i do godine dana.

Ista stvar je i sa svježim origanom koji možete koristiti kao dodatak raznim umacima, tjestenini, pizzi ili juhama. Zanimljivo je da svježi origano može dosta narasti pa pripazite na svoju biljčicu i redovito je održavajte.

Biljka aromatičnog mirisa, kadulja, može se koristiti za pripremu ljekovitog čaja, ali i kao dodatak jelima s jajima, piletinom, janjetinom ili ananasom. Za razliku od prethodnih začina, kadulji ne treba puno vodi, a ni sunca, tako da će joj tri sata dnevno u osvijetljenom području biti sasvim dovoljno.

Bosiljak, popularni talijanski začin, dobro raste u vodi i može se koristiti u mnogim različitim receptima, uključujući umake i juhe. Sve što trebate napraviti jest pobriniti se da dobije dovoljno sunčeve svjetlosti, odnosno da bude osvijetljen barem šest sati dnevno, ako ne i više.

Trajna biljka stevija ne preferira puno sunca te dobro uspijeva i u sjenovitim područjima. Možete koristiti lišće ove biljke za prirodno zaslađivanje čaja ili kave, a možete napraviti i prašak od osušenog lišća koji ćete koristiti kao zaslađivač za sva ostala jela. Stevija je dobar izbor i za dijabetičare.

Cvjetove biljke timijan možete jesti, a njene listove možete koristi kao dodatak raznim slanim jelima. Timijan se kao začin može koristiti osušen. Riječ je o biljci koja traži jako puno svjetla pa je preporučljivo držati ga u staklenci na prozoru.

Aromatično i ljekovito bilje ružmarin jednostavno je za održavanje, a iako bolje uspijeva na suncu, ne smeta mu ni povremena sjena. Riječ je o začinu koji se izvrsno ljubi s gotovo svim mediteranskim jelima, a možete ga koristiti i za pripremu ljekovitog čaja ili eteričnog ulja.

Matičnjak možete koristiti za pripremu čaja koji smiruje i ublažava simptome anksioznosti i probavnih smetnji, a sve što mu treba je nekoliko sati sunčeve svjetlosti tijekom dana. Riječ je o začinskoj biljci koju je dobro imati kod kuće, a dugo vremena može izdržati u staklenoj posudi s vodom.

Višegodišnja biljka iz porodice luka, vlasac, super je za uzgoj u staklenoj posudi, a može se koristiti u velikom broju slanih jela. Za dobre rezultate rasta, pobrinite se da vaš vlasac dobiva dovoljno vode i sunčeve svjetlosti.

Korijander preferira dosta sunčeve energije, iako povremeno zna dobro reagirati i na sjenovita razdoblja. Ovu aromatičnu biljku najbolje je kombinirati s jelima od rajčice, ili bilo kojim drugim receptima inspiriranim meksičkom kuhinjom.

Još jedno ljekovito i aromatično bilje koje je iz više razloga poželjno imati kod kuće jest lavanda, biljka koje se inače koristi za ublažavanje simptoma depresije, migrene, grčeva i nesanice. Riječ je o biljci koja treba dosta sunca i svježeg zraka pa ju je dobro držati na prozoru. Lavanda se može koristiti u svježem obliku i osušena, a dobar je sastojak za čaj. Može poslužiti i kao začin za brojna jela, a između ostalog, osušena lavanda može se koristiti i kao mirisno sredstvo.

U svom domu, dobro je imati i biljku mažuran, posebice jer je možete lako uzgojiti. Mažuranu treba dosta sunca, a kako je riječ o biljci koja sporo raste, trebat će vam i nešto strpljenja. Svježim mažuranom možete začiniti razna mesna jela, a suhu verziju možete iskoristiti za pripremu čaja ili ulja i sapuna za kupanje.

#ZAČINSKO BILJE#UZGOJ BILJA#ZERO WASTE#BEZ OTPADA

Izdvojeno

05. lipanj 2020 01:58