Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

Koronavirus
StoryEditor
Trendimamo i japanske!

Tri recepta za najbolje palačinke uljepšat će vam vikend! Pripremite ih za doručak, zaboravit ćete na pecivo iz pekare, možda čak i kavu iz kafića...

Piše J. V.
21. ožujka 2020. - 07:54
Shutterstock

Pokušajte se, iz perspektive rada od kuće i samoizolacije koja bi trebala potrajati sljedećih tjedana, prisjetiti jednog svog uobičajenog radnog dana. Hajde, nije bilo tako davno.

Jutarnje ustajanje, razbuđivanje i panično odijevanje, žurba s četkicom za zube u ustima, prolivena kava i gužva na cesti. Ako ste se baš savršeno organizirali, možda ste pojeli kajganu, ako ste odgovorni, ponijeli ste bananu. Ostatku se s ceste smiješilo tek masno pecivo iz pekare, želudac im je bio zahvalan kasnije.

Znamo da je situacija u svijetu i više nego ozbiljna. Znamo i da mnogo stvari koje su nam do jučer izgledale tako banalne treba cijeniti, biti zahvalan i prisjećati se rado svih onih dana kad smo ležerno pili kave u kafićima, kupovali namirnice bez straha, disali punim plućima uz prozore autobusa na putu kući.

No nije ni samoizolacija s najbližima baš najgora opcija na svijetu, važno je osvijestiti kroz tjedne koji nas čekaju. Tu su sve one sitnice koje čine jutra boljima, a jedna od njih je svakako i doručak. Zaboravite na pekare i brzinske kajgane, počastite se - palačinkama.

Donosimo tri recepta, nešto za svakoga. Bili ljubitelj voćnih okusa, klasičar ili gurman u potrazi za čokoladom, sljedećih nekoliko tjedana se možete počastiti svojom verzijom palačinki. Barem jednom tjedno, razveselite i ukućane za vikend.

1. Palačinke s borovnicama i kokosom (recept ovdje)

Sastojci:

- 2 jaja

- srednja banana

- 3 žlice mlijeka po želji

- 3 žlice maslaca od oraščića po želji

- 1 žlica meda

- ekstrakt vanilije/ vanilin šećer

- pola šalice kokosovog brašna

- malo praška za pecivo

- brašna po želji koliko je potrebno da smijesa ne bude prerijetka

- borovnice

Priprema:

Kombinirajte mokre, a potom dodajte suhe sastojke. Borovnice umiješajte zadnje i to pažljivo kako bi u smjesi ostale čitave.

Zagrijte tavu s malo ulja po izboru (najbolje kokosovo) i pržite ih dvije minute s jedne, dvije s druge strane.

Debele palačinke slažite u "kulu", polijte medom i limunom te pospite kokosom i borovnicama koje ste sačuvali.

2. Japanske palačinke (recept ovdje)

Jeste li već isprobali "japanske palačinke"? Meke i lagane, pravi su hit na društvenim mrežama, a sastojke sigurno već imate kod kuće.

Sastojci: 

- 4 jaja

- mlaćenica ili mješavina jogurta, malo limunova soka i octa (pustite da odstoji 10 minuta)

- 2 žlice masla

- ekstrakt vanilije

- šalica brašna

- 3 žlice šećera

- prstohvat soli

- prašak za pecivo

- ulje za tavu

- med/javorov sirup (za serviranje)

- banana (za serviranje)

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Istucite bjelanjke, a ostale mokre sastojke, uključujući i žumanjke umiješajte.

Dodajte suhe sastojke, a na kraju i istučeni bjelanjak, postepeno. Ako je smjesa gušća, ne trebaju vam kalupi za pečenje, ako je rijeđa, bilo bi dobro iskoristiti ih.

Na ugrijanu tavu izlijevajte količinu smjese po želji i pecite po minutu-dvije s obe strane. 

3. Čokoladne palačinke s maslacem od kikirikija (recept ovdje)

Sastojci:

- pola šalice zobenih pahuljica (možete ih samljeti u fino brašno)

- žličica ekstrakta vanilije

- 2 jaja

- 1 banana

- 1 žlica maslaca od kikirikija

- cimet

- 1 žlica mlijeka (više ako je smjesa pregusta)

- 1 žlica kakaa

Priprema:

Sastojke izmiješajte, nije važno da pazite na mokre i suhe.

Dobit ćete, kao i gornjim primjerima gustu smjesu koju možete oblikovati na tavi kako želite. Palačinke možete servirati s još čokolade, maslaca od kikirikija ili bananom.

#PALAčINKE#RECEPTI#OSTAJEMDOMA

Izdvojeno