StoryEditor
TrendPranje kose bez vode

Suhi šamponi osvajaju praktičnošću, a daju i zavidan volumen, no koliko ih je uopće mudro koristiti? Pitali smo one koje znaju odgovor iz prve ruke

Piše Trend
1. srpnja 2020. - 13:11
Shutterstock

Vrućina, tulumarenje, putovanja - kombinacija je to ljetnih radosti koja će neke natjerati da se zapitaju: Hm, a da ipak isprtobam šampon za suho pranje kose? Prije nego se odlučite, pročitajte što su nam na tu temu rekle cure koje su ga temeljito isprobale, a u nastavku ćete naći i što o svemu kažu frizeri.

Suhi šamponi u nas su do prije nekoliko godina bili manje-više nepoznanica, no od kad su se našli na tržištu, stekli su svoje poklonike. Popularnost zahvaljuju činjenici da produžuju vrijeme između dva 'normalna' pranja te kosi daju volumen. Mnogima je, međutim, pranje kose bez vode i dalje nezamisliva stvar...

Splićanka Tihana otkrila nam je koje su, prema njenom iskustvu, prednosti suhog šampona.

 - Kosa lijepo miriše, dobije na volumenu i produži vrijeme između dva pranja i do dva dana, što je stvarno super ako ti se kosa brzo masti ili si na putu, kao i kad iz nekog zdravstvenog razloga ne možeš oprati kosu, a moraš na sastana. No postoje i negativne strane njegovog korištenja, a kod mene je to bila iritacija. Vlasište mi inače nije osobito osjetljivo, ali već idućeg dana počelo bi me jako svrbjeti. A tu su i ružne bijele mrvice koje šampon ostavlja po kosi.. - navela nam je te zaključila da joj je suhi šampon jednostavno bio preagresivan i da je od njega odustala.

Maja, koju muči masna kosa, nam je rekla kako joj je suhi šampon gotovo nevjerojatnom učinkovitošću uklanjao masnoću i davao dojam uredne, oprane kose. Sviđa joj se, rekla nam je, i što je poprilično praktičan, posebno kad putuje ili je u stisci s vremenom.

Jelena nam je, pak, rekla da joj je kosa nakon tretiranja suhim šamponom znala uistinu odlično izgledati i da bi djelovala znatno bujnije, no i od nje smo čuli onaj  'ali'...

- Nije znanstveno potvrđeno, no moj je dojam da se od njega stvara 'buildup' na vlastištu. Mene je to dosta smetalo pa sam ga prestala koristiti - rekla nam je naša sugovornica.

A tko daje bolje savjete za njegu kose i vlasišta nego li frizeri. Evo kako pravilno koristiti šampon za suho pranje te zadržati volumen i svježinu kose. Ovo su tri jednostavna koraka, prema savjetima stručnjaka.

Nanošenje na vlasište

Prvo korištenje šampona za suho pranje nosi rizik početničke greške: da se sprej umjesto na vlasištu završi na kosi i ostavi nepoželjne bijele tragove.

Kako vam se to ne bi dogodilo, dobro protresite bočicu šampona za suho pranje, a kosu pažljivo razdijelite na pramenove kako bi šampon dospio tamo gdje treba. Posebnu pažnju posvetite mjestima iza ušiju, uz čelo te na vrhu glave, gdje se kosa najviše masti.

Masiranje

Sljedeći korak pružit će vam i malo zadovoljstva jer je riječ o masaži vlasišta. Da bi suhi šampon djelovao i upio sve masnoće, morat ćete ga dobro umasirati u tjeme. No najprije pričekajte, barem dvije minute. Potom laganim pokretima prstiju krenite s masažom tjemena. Na ovaj način šampon će bolje djelovati, a kosa dobiti dojam većeg volumena.

Počešljaj i prosuši

Za sam kraj, čistom četkom raščešljajte kosu od tjemena do vrhova kako biste šampon rasporedili duž cijele kose i odstranili višak. Za završni 'touch' kosu lagano prosušite fenom, jer će tako šampon još bolje djelovati, a frizura dodatno dobiti na volumenu.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 20:02